Predsjednik RH ga nazvao ”udbašem iz Zenice”. Džaferović mu uzvratio…

Predsjednik RH ga nazvao ”udbašem iz Zenice”. Džaferović mu uzvratio…

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je u srijedu hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da ga smatra “beznadežnim slučajem” s kojim nema smisla razgovarati, komentirajući tako kontroverzne izjave šefa hrvatske države koje su izazvale oštre reakcije u BiH.

“Kada je u pitanju Zoran Milanović, on sve više i više postaje beznadežni slučaj”, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinarima u Sarajevu koji su od njega tražili komentar o izjavama što ih je u utorak dao hrvatski predsjednik.

Milanović je tijekom posjeta Valpovu Džaferovića nazvao “udbašem iz Zenice” uz tvrdnju kako je bošnjački član Predsjedništva BiH tijekom rata bio sponzorom mudžahedina. Predbacio mu je i da Hrvatsku tretira agresorom na BiH, a također je ustvrdio kako je Džaferović ove godine došao u Vukovar na obilježavanje 30. obljetnice pada tog grada kako bi provocirao Srbe, a ne kako bi odao počast hrvatskim žrtvama.

Džaferović je u srijedu konstatirao kako je nakon ranijih Milanovićevih spornih izjava uz njihove osude poslao i poruku kojom je želio unatoč svemu pozvati na suradnju, što je hrvatski predsjednik odbio te mu uputio “nove uvrede i laži”.

Džaferović je ocijenio kako su to sramne i nedopustive izjave te da ne priliče osobi koja je šef jedne države.

Milanović je početkom tjedna izazvao oštre reakcije komentarom o Srebrenici. On je u ponedjeljak izjavio da je u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile 8.000 Bošnjaka, bio genocid, ali da onda za teže zločine, poput stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, treba izmisliti novi naziv. Ta je izjava izazvala žestoke osude Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, bošnjačkih političara u BiH, a potom i udruga rodbine žrtava genocida u Srebrenici.

Potom je u utorak ustvrdio da se u polemiku o Srebrenici upustio jer ne podnosi da se narodima lijepi etiketa genocidnosti ustvrdivši da se “to nabijalo Hrvatima za Jasenovac i to sad dio Bošnjaka radi Srbima”. Javlja dnevnik.hr