Održana 23. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

Održana 23. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

Župan dr.sc. Danijel Marušić predsjedavao je danas 23. sjednicom Skupštine Hrvatske zajednice županija koja se, zbog epidemioloških prilika, održavala virtualno. Na Dnevnom redu današnje sjednice jedna od točki bilo je Izvješće o radu Hrvatske Zajednice županija za 2021. godinu. Predsjednik Hrvatske zajednice županija, dr.sc. Danijel Marušić, izvijestio je sudionike Sjednice kako je početkom listopada održana je Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija na kojoj je izabrano novo vodstvo, a sredinom srpnja održan i prvi kolegij županica i župana nakon lokalnih izbora gdje se raspravljalo o dinamici razvoja centara za gospodarenje otpadom.

Glavne teme drugog kolegija bile su javno linijski prijevoz putnika, promjene koje donosi novi Zakon o obrtu i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. U razdoblju od travnja do studenoga održana su četiri sastanaka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske mr.sc Andrejem Plenkovićem i predstavnicima Vlade vezano uz procjepljivanje građana, Mehanizam za oporavak i otpornost, istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede, ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora.

Radne skupine Hrvatske zajednice županija nastavile su sa svojom aktivnošću promicati interese lokalne i područne (regionalne) samouprave, a uz dobru suradnju s ministarstvima i uredima Vlade Republike Hrvatske putem sudjelovanja u ekspertnim radnim skupinama i povjerenstvima takve aktivnosti nastavit će i u budućem razdoblju.

Hrvatska zajednica županija i ove je godine izabrala najbolje fotografije Lijepe naše pristigle kroz fotonatječaj Volim svoju županiju, odabrala najbolje EU projekte na razini Republike Hrvatske te sudjelovala u odabiru najboljih Ideja godine. Također, HRVZŽ nastavila je poticati izvrsnost kroz sudjelovanje u dodjeli “Oskara znanja” a srednjoškolcima olakšala izbor za nastavak školovanja kroz online predstavljanje škola. Ove je godine pokrenut i projekt “Žura točka” s ciljem podizanja fundraising kulture u Republici Hrvatskoj.

Za slijedeće programsko razdoblje, kazao je predsjednik Marušić, u 2022. godini Hrvatska zajednica županija, osim sjednica Izvršnog odbora, Skupštine HRVZŽ te Nadzornog odbora, planira održati petnaest sastanaka radnih skupina, a očekuju se i dva sastanka hrvatskih župana s Vladom RH. S ciljem informiranja tijela središnje vlasti o stajalištima županija organizirat će se i tematske rasprave, okrugli stolovi i stručna predavanja o pitanjima koja su značajna za sve županije i sudjelovati u radu stručnih skupina ministarstava za izradu nacrta zakona i drugih propisa.

Na međunarodnom planu, kroz izabrane predstavnike iz redova županija, Hrvatska zajednica županija nastavit će suradnju s Odborom regija, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Vijećem europskih općina i regija. U idućoj godini nastavit će se i organizacija Foruma hrvatskih i poljskih regija koji će se održati po deveti put, a otvorit će neke važne teme za razvoj županija i poljskih vojvodstava.

Od projekata i događanja, Hrvatska zajednica županija nastavit će s provedbom europskih projekata Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce s ciljem osvještavanja o ravnopravnosti spolova na privatnom i poslovnom planu te Start-up nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja. Nastavak suradnje u idućoj, 2022. godini, očekuje se s s portalom srednja.hr na Alumni projektu, Kalkulatoru bodova i Ideji godine, a kroz Otvoreni proračun HRVZŽ će i dalje raditi na jačanju transparentnosti i poticanju objave otvorenih podataka.

Na pozitivne promjene u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a slijedom toga i na nacionalnoj razini, Hrvatska zajednica županija utjecat će zajedničkim doprinosom s partnerskim institucijama – Vladom Republike Hrvatske, Udrugom gradova, Hrvatskom zajednicom općina, Državnom školom za javnu upravu, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, Agencijom za odgoj i obrazovanje, uredom Povjerenika za informiranje, Državnim zavodom za statistiku i drugima. – priopćeno je sa sjednice.