Udruga Studio B: PROVEDBA PROJEKTA „SAVLADAJ PREPREKE: OSNAŽI SE I OSTVARI NA TRŽIŠTU RADA“

Udruga Studio B: PROVEDBA PROJEKTA „SAVLADAJ PREPREKE: OSNAŽI SE I OSTVARI NA TRŽIŠTU RADA“

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od početka srpnja provodi dvogodišnji projekt „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“ koji je odobren u sklopu Poziva „Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“. Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod, Općinom Vrbje, Općinom Staro Petrovo Selo, Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“.

Cilj projekta je identificirati 15 mladih osoba na području Brodsko-posavske županije (Nova Gradiška, Vrbje, Staro Petrovo Selo i okolne općine) koje pripadaju skupini NEET osoba, te ih obrazovati i ojačati za aktivno sudjelovanje.

Na početku projekta osnovan je mobilni tim, koji uključuje youth workera i street workera, koji je uspostavio neposredan kontakt s korisnicima u mjestima njihova okupljanja. Odabrani korisnici i korisnice su se uključili u neformalne edukacije koje se održavaju u prostoru Udruge Studio B. Do sada je održano 7 edukacija, a to su: Razvoj društvenih kompetencija; Izrada akcijskog plana za poslom; Pisanje životopisa i molbe za posao; Digitalni trening; Razvoj informatičkih vještina; Osobni branding te Organizacijske vještine.

Povratne informacije korisnika i korisnica su pozitivne, što je vidljivo iz provedenih evaluacija nakon održanih edukacija, te su pojedinačne ocjene od 4.7 do 4.96 od ukupnih 5!. Također, korisnici i korisnice smatraju da će im navedene teme pomoći u budućem uključivanju na tržište rada.

U cjelokupnu provedbu projekta, osim youth workera i street workera, uključeni su mentorica/savjetnica, koordinatorica obrazovnih aktivnosti te administrator i koordinator marketinških aktivnosti. Važno je naglasiti da korisnici i korisnice projekta cijelo vrijeme imaju omogućenu individualnu i grupnu podršku. Individualnu podršku pruža savjetnica/mentorica koja izrađuje individualne planove za korisnike, prati ostvarivanje planova, modificira ih i evaluira postignuto. Grupna podršku se održava jednom mjesečno, a pruža ju psihologinja.

Osim navedenih edukacija, za korisnike i korisnice projekta održano je Erasmus+ predavanja na kojemu su se upoznali s programom Erasmus+, kako je nastao, kako se razvija te kako mogu sudjelovati u programu. Također, održano je informiranje o tržištu radu koje je održao predstavnik HZZ-a, a na njemu su se korisnici i korisnice upoznali s promjenama i kretanjima na tržištu rada, potražnjom i deficitarnim zanimanjima te načinima kako aktivno tražiti posao.

Korisnike i korisnice ćemo uputiti, sukladno njihovim preferencijama, u verificirane programe obrazovanja, a jedan korisnik uskoro će krenuti u odabrani program.

Za dodatne informacije možete posjetiti web stranicu ili Facebook stranicu projekta. Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu slobodno h kontaktirajte.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%).