Bivši ravnatelj Carine iz ‘afere Josipa Rimac‘ ima novi posao – sada je drugi čovjek Carine

Bivši ravnatelj Carine iz ‘afere Josipa Rimac‘ ima novi posao – sada je drugi čovjek Carine

Čovića su istražitelji sminili kako Josipi Rimac govori da treba riješiti ispit za njegova brata: “Imam malu, malu molbicu…”

Hrvoje Čović, bivši ravnatelj Carinske uprave kojeg je USKOK snimio kako Josipi Rimac govori da treba riješiti ispit za njegova brata i koji je zbog toga pod istragom, od ponedjeljka je zamjenik ravnatelja Carinske uprave.

Potvrdila je to na upit Jutarnjeg lista Carinska uprava ističući niz Čovićevih profesionalnih vrlina zbog kojih je vraćen u “centralu” Carine u Zagreb.

– S obzirom na dugogodišnje radno iskustvo u radu Carinske uprave, od carinika, inspektora, pomoćnika pročelnika, pročelnika, pomoćnika ravnatelja i na koncu ravnatelja Carinske uprave te odgovarajuća znanja nužna za obavljanje poslova iz djelokruga Središnjeg ureda Carinske uprave, g. Hrvoje Čović je dana 6. prosinca 2021. godine, privremeno raspoređen na službeničko radno mjesto zamjenika ravnatelja Carinske uprave na određeno vrijeme, a najdulje 6 mjeseci, navodi se u odgovoru Carinske uprave Jutarnjem listu.

I nakon što je protiv njega USKOK otvorio istragu, Vlada nije smijenila Čovića s čela Carinske uprave, nego je na toj poziciji ostao još osam mjeseci, dok mu 28. travnja ove godine nije istekao mandat. Ipak, opterećen spomenutom aferom, nije se natjecao za novi mandat, tako da je nakon isteka mandata trajno raspoređen na službeničko radno mjesto pomoćnika pročelnika Područnog carinskog ureda Osijek 14. lipnja ove godine.

Međutim, ni šest mjeseci nakon što je vraćen u Osijek ponovo je u središnjem uredu, i to kao drugi čovjek Carine. Doduše, kako se kaže u odgovoru carine najdulje šest mjeseci, ali se to “privremeno raspoređivanje” može iznova produžiti.

Policija je, inače, po nalogu USKOK-a snimala Josipu Rimac, pa je tako snimljena Čovićeva poruka Rimac sa “malom malom molbicom”, jer je njegov brat, koji radi u Gradu Vinkovcima, trebao polagati državni ispit pa joj šalje poruku:

– Josipa, moj mlađi braco Mate… Ona mu je odgovorila: “OK”.

USKOK je zabilježio preko 80 tisuća razgovora, ali i stotine tisuća poruka koje se trebaju pregledati.

– Izvješće ima preko 250 tisuća stranica u kojoj se nalazi sva komunikacija, svi dokumenti, sve fotografije, radi se o opsežnoj dokumentaciji i treba vremena da se to sve pregleda – izjavio je tada zamjenik ravnateljice USKOK-a Vjekoslav Tolnaj.