Debeljak priznao da je u problemima: Pred stečajem 14 tvrtki i 1000 radnika splitskog brodogradilišta

Debeljak priznao da je u problemima: Pred stečajem 14 tvrtki i 1000 radnika splitskog brodogradilišta

Sedam tvrtki iz “Brodosplitova” kombinata je pred stečajem. Tvrtke su blokirane dulje od 120 dana zbog neplaćanja dospjelih dugova, što je zakonski razlog da Fina po službenoj dužnosti uputi Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Neplaćanje dobavljača i drugih vjerovnika, dugovi za poreze i doprinose, kašnjenja s isplatom plaća… problemi su s kojima se moraju suočiti poduzeća, čiji vlasnik je DIV grupa Tomislava Debeljaka.

Probleme s likvidnošću prvi put u javnosti priznao je i sam Debeljak za Poslovni dnevnik.

“Od početka su nam najvažniji kvalitetni, vrijedni i pošteni radnici. Na početku je bilo svega, no s vremenom smo izgradili ‘Brodosplit obitelj’ gdje više gotovo da i nemamo nekvalitetnih radnika te su neto prosječna primanja od 8,5 tisuća kuna i premala za naše planove. Cilj nam je povećanje plaća, da svi skupa budemo na razini kao i prvih 10 posto trenutnih radnika. Tako, na primjer, najbolji zavarivači s oko 200 sati rada mjesečno imaju neto preko 11.000 kuna za rad u škveru, a ako je rad terenski, onda ta primanja mogu doseći i 25.000 kuna”, kazao je Debeljak.

Međutim, plaće su ove godine znale biti i smanjivane, a nerijetko su kasnile. Metalac može zaraditi 25.000 kuna mjesečno, ali može i 10. prosinca još ne vidjeti ni kune za odrađeni listopad. Tako barem sami javljaju po društvenim mrežama i grupama.

U spomenutoj novoj turi od sedam društava pred bankrotom radi 320 radnika. To su: “Skelarski radovi”, “Optimizacija i ekologija”, “Brodosplit-trgovina”, “Strojna obrada materijala”, “Privremena energetika”, “Transportna sredstva” i “Trup-inženjering”. Javni servisi govore i da svi navedeni duguju porez i doprinose.

Kada se tome doda još sedam škverskih poduzeća s oko 700 zaposlenih, koja su već otprije pred stečajem, to je ukupno 14 Debeljakovih firmi na rubu bankrota.

Tu su i “Brodosplit-montaža”, “Brodosplit-čelik”, “Opremanje plovnih objekata”, “Čišćenje objekata”, “Boja-trup”, “Oblaganje” i “Efficient Powerful Successful”, koja zapošljava strane radnike.

Sve zajedno tisuću brodograditelja, što je barem polovina ukupno zaposlenih u škveru. Debeljakov splitski kombinat rascijepan je u pedesetak poduzeća. Trećina je pred stečajem, ali broje polovinu svih radnika, a ukupno blokiranih je tridesetak s najmanje 30 milijuna kuna nepodmirenih obveza.

Trgovački sudovi imaju rok od 60 dana za odluku o sudbini škverskih društava, a Debeljak obično to vrijeme iskoristi da poplaća goruće račune i deblokira najugroženija poduzeća, prenosi RTL.