Vidović: Milanović bi trebao dobiti uvid u ugovor o nabavi vojnih aviona…

Vidović: Milanović bi trebao dobiti uvid u ugovor o nabavi vojnih aviona…

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Franko Vidović bio je gost N1 Studija uživo.

Osvrnuo se na ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova – francuskih Rafalea.

“Nisam vidio ugovor, ali sam ga zatražio pogledati. Mi smo imali prije par dana zatvorenu sjednicu Odobra za obranu na kojoj je detaljno objašnjeno u koju se svrhu troše sredstva koja u nastala kao svojevrstan višak troškova, odnosno tih milijardu i 300 milijuna kuna. Ugovor jest na 999 milijuna eura. Višak koji je nastao, nastao je zbog PDV-a na nove usluge koje dolaze u sklopu tog ugovora. Nastao je i zbog toga što osamdesetak pilota mora boraviti neko vrijeme u Francuskoj. Nismo dvadeset godina praktički ulagali u zrakoplovsto i moramo izgradi hangare u kojima će biti ti avioni. Ja sam jutros zatražio ugovor, Vidjet ćemo hoće li Vlada tome udovoljiti”, govori.

Upitan misli li da će dobiti ugovor na uvid, odgovara: “S obzirom na to da saborski Odbor ima pravo nadzora u sustavu obrane, trebali bi imati mogućnost uvida”.

Predsjednik Republike bi, napominje, svakako trebao imati pravo uvida u ugovor.

“Predsjednik ima pravo pristupa najvećim tajnama Republike Hrvatske. Ne vidim razloga zašto ne bi dobio te ugovore na uvid. U svakom slučaju, ukoliko predsjednik Republike zatraži izrijekom ugovore, mislim da ih on treba moći dobiti. Prvo sam pozvao ministra i ljude koji su radili u Povjerenstvu za nabavu zrakoplova, pa sam sada tražio i sam ugovor na uvid. Savršeno mi je jasna svaka stavka i zašto je došlo do nje”, kaže Vidović.

Rekao je da ima odgovornost prema Hrvatskom saboru i građanima i da se tako i ponaša.

“Ja ne tražim taj ugovor zato što to zanima Franka Vidovića već hrvatske građane. Ne mogu reći da je ugovor 100 posto u redu dok ne vidim ugovor”, ističe.

Govoreći o tome zašto je tih dodatnih 200 milijuna eura izazvalo toliko reakcija u javnosti, Vidović kaže da je očito da Vlada to nije iskomunicirala.

“Vlada je komunicirala 999 milijuna eura i to je to. Mi smo svi s tim bili upoznati. Međutim, dogodilo se da taj trošak nije samo 999 milijuna eura. U tih milijardu i 300 milijuna kuna je jasno na što ide taj novac. Meni je nakon razgovora jasno na što bi se to trebalo odnositi”, rekao je.

Kratko je komentirao sukob Milanovića i Plenkovića.

“Mislim da bi njih dvoje trebali sjesti sa strane i razgovarati. Mislim da je problem lociran u njima dvojici, ali ne mislim da je problem u njima. Očito je da predsjednik traži partnera za razgovor, a ne vidim da premijer odgovara na to”, kazao je VIdović.