Obvezno cijepljenje djece u domovima? Prosvjednici pozivaju na pritisak, Ministarstvo demantira…

Obvezno cijepljenje djece u domovima? Prosvjednici pozivaju na pritisak, Ministarstvo demantira…

Na društvenim mrežama je počela kružiti vijest da će se u domovima za nezbrinutu djecu provoditi obvezno cijepljenje. Neki su čak pozivali i na ”izvršavanje pritiska ispred tih ustanova”.


Internetom je počela kružiti informacija da se provodi obvezno cijepljenje u domovima za nezbrinutu djecu. Neki su počeli na svojim društvenim mrežama pozivati na otpor, čak su i pozivali građane da dođu ispred domova i da zovu domove, ali i šalju e-mailove.

To nije istina, nitko obvezno ne cijepi djecu. Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike su za DNEVNIK.hr. rekli da odluku donosi isključivo roditelj ili zakonski skrbnik.

”Odluku o cijepljenju djeteta, bilo ono u ustanovi ili u obitelji, ne donose ravnatelji ustanove ni Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, već isključivo roditelj ili zakonski zastupnik djeteta. Naglašavamo da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio preporuku te da ne postoji obveza za cijepljenja djece, kao ni za odrasle osobe”, rekli su iz Ministarstva za dnevnik.hr