Mamić: Ako Mostov referendum uspije, to će biti problem i za Vladu i Ustavni sud…

Mamić: Ako Mostov referendum uspije, to će biti problem i za Vladu i Ustavni sud…

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u N1 Studiju uživo analizirala je aktualne političke situacije i posljednje dane u Saboru, navodeći da je to bio jedan pravi “predblagdanski vatrometu”.

Osvrnula se na izjavu Mostovog Nikole Grmoje koji je u N1 Studiju uživo kazao da je od oporbe “dobio garanciju da biti podržani“. No, kasnije ga je oporba demantirala.

“Mostova inicijativa mogla je uspjeti jedino na antivladinom raspoloženju”

“Laganje u javnom prostoru sigurno ne nosi nikome ništa dobro. Ova inicijativa je mogla uspjeti jedino na tom antivladinom raspoloženju. Dakle, svi oni koju protiv vladajućih trenutno, a prema istraživanjima je to preko 70% građana koji nisu zadovoljni smjerom kojim ide Hrvatska, a drugo je da oporba pokuša naći kompromis pa izaći s tom inicijativom”, rekla je.

Mamić je objasnila i što bi se moglo dogoditi ako Mostov referendum uspije.

“Ovako se to svelo na krajnji desni spektar, Suvereniste, Domovinski pokret i Most koji je pokrenuo inicijativu. Ako uspiju, bit će komunikacijski problem za vladajuće, a i za Ustavni sud. Ako ne uspiju, onda je to sigurno za njih problem”, istaknula je Mamić.

Komentirajući referendumska pitanja, navodi da je narativ trebalo fiksirati na covid-potvrda.

“Dogodilo se nekoliko komunikacijskih pogrešaka u samom predstavljanju referenduma i naravno da se oporba nije htjela u to miješati, da to nije sasvim dobar kontekst za njih”, pojasnila je.

Osvrnula se i na Mariju Selak Raspudić, navodeći da je izjavom o izbacivanju iz Sabora podsjetila na Živi zid. Mamić smatra da joj to nije trebalo jer je ranije bila prepoznata kao spremna za teme o kojim raspravlja, a sada će ostati upamćen ovaj trenutak.

“Hrvatska je imala dobar odgovor na pandemiju”

Govoreći o upravljanju o koronakrizom, rekla je da je Hrvatska dobro odgovorila na pandemiju, ali se osvrnula na neke kontradiktornisti u komunikaciji.

“Građane zbunjuje mnoštvo nekohrentnih poruka koje dolaze iz Stožera. Koliko imamo kontradiktornosti ne samo u izjavama Savjeta, nego i kad pogledate članove Stožera što su rekli mjesec dana prije, a što kažu mjesec dana poslije. To sve ruši kredibilitet u očima građana, a kad nekome ne vjerujete, onda nećete slušati njegov savjet ni u čemu”, istaknula je Mamić.

Sukob dva brda

Osvrnula se i na odnose između predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića po pitanju BiH.

“Rekla bih da oni ne razmišljaju različito o BiH, oni su vrlo blizu, razlika je više u stilu.”

No, ističe da nije dobro narušavanje ugleda institucija. “Za nas bi bilo puno bolje da se oni usuglašavaju, da osobne razmirice i prijepore rješavaju u četiri oka i kad izađu pred građane da imaju zajedničke stavove. Zanimljivo je da se Milanović još nikad nije sukobio s Božinovićem, iako i s njim dijeli ovlasti.”, piše N1.