Obilježena 30. obljetnica VO ŠAGOVINA 91

Obilježena 30. obljetnica VO ŠAGOVINA 91

U nazočnosti 200 tinjak osoba, jučer je u Cerničkoj Šagovini u vrlo svečanoj i dostojanstvenoj atmosferi, ali po vrlo hladnom vremenu, obilježena vojna operacija ŠAGOVINA 91. Događaj je organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije pod pokroviteljstvom općine Cernik i BPŽ, a nositelj uspješne organizacije bila je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška.

Sve je započelo svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Luke  potom je u svečanom mimohodu uslijedio dolazak gostiju i uzvanika do mjesta na kojem je podignuto spomen obilježje u spomen na poginule hrvtske branitelje, gdje je upriličen kraći komemorativni program. Nakon intoniranja hrvatske himne položeni su vijenci i zapaljeni lampioni a potom je uslijedila minuta šutnje u spomen na sve vojne i civilne žrtve Domovinskog rata a posebno na 13 poginulih branitelja u VO ŠAGOVINA 91 i to za:

Slavka Matoševića, Josipa Marinovića, Tomislava Špehara, Marijana Ruškana, Slavka Mihaljevića, Tomislava Ruškana, Vladu Dubovski, Zdravka Romića, Darka Franića, Miroslava Krpana, Igora Vukasa, Zlatka Krčmara i Juricu Bekića. Potom je uslijedila zajednička molitva te komemorativni program.

Izuzetna čast svima nazočnima bila je činjenica kako su događaju osobno bili nazočni: general Siniša Jurković zamjenik načelnika Glavnog stožera OSHV, potom dr. sc. general Josip Lucić ravnatelj Doma hrvatskih veterana koji je ujedno bio i osobni izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra u Ministarstvu hrvatskih branitelja, generala Tome Medveda. Bila je tu i delegacija Brodsko-posavske županije predvođena županom Danijelom Marušićem. Nazočan je bio i Branko Cindrić predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga BPŽ, potom brojna delegacija nekadašnjih pripadnika ratnih postrojbi sa zagrebačkog područja, koje su bile na novogradiškom ratištu, posebice članovi ratne grupe „Svileni“ predvođeni jednim od ratnih zapovjenika, Markom Rašićem. Bili su tu i predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga s novogradiškog područja predvođeni prof. Antom Vukšićem predsjednikom Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja grada Nove Gradiške. Počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici PU BPŽ , a skupu su se uvodnim pozdravnim riječima u ime organizatora svečanosti obratili i Damir Matošević predsjednik UHBDR121 b.p.NG, te načelnik općine Cernik Vitomir Žakić. U komemorativnom progrmu sudjelovala je i domoljbna pjesnikinja Evica Kraljić.

DEMOS MEDIA