Predstavljena COVID propusnica u obliku mikročipa koji se usađuje u ruku…

Predstavljena COVID propusnica u obliku mikročipa koji se usađuje u ruku…

Startup tvrtka Epicenter iz Stockholma u Švedskoj predstavila je novi način nošenja COVID propusnice – ugradnjom mikročipa ispod kože. Tako implantiranu COVID propusnicu mogao bi očitati bilo koji uređaj koji u sebi sadrži NFC (near-field communication) tehnologiju, koja se koristi za plaćanja bez kontakta te otključavanja vrata bez ključeva.

Šef za distribuciju tvrtke Epicentar, Hannes Sjöblad, u videu je prikazao kako njihov mikročip funkcionira na vlastitom primjeru, jer on taj čip ima ugrađen u ruku ispod kože, a da bi očitao svoj status cijepljenja, samo mobitelom treba preći preko tog dijela ruke.

Implantati su vrlo svestrana tehnologija koja se može koristiti na mnogo različitih načina i trenutno je vrlo zgodno imati COVID putovnicu uvijek dostupnu na vlastitom implantatu, rekao je Sjöblad u izjavi.

Cjepiva protiv COVID-19 su se krajem 2020. godine počela distribuirati diljem svijeta, a u drugoj polovici 2021. velik dio svjetskih zemalja uveo je COVID putovnice ili propusnice, bez koji ljudi više ne mogu prisustvovati određenim događajima, odlaziti u javne institucije ili putovati izvan zemlje.

U Epicenteru su željeli dostupnost informacija s COVID propusnice učiniti što dostupnijima.

Njihov mikročip postavlja se odmah ispod kože, ili u podlakticu, ili između palca i kažiprsta. Sjöblad ističe da je postupak u potpunosti reverzibilan te da ne zahtjeva posebnu aplikaciju na mobitelu.

Epicentrov mikročip međutim nije posve nova inovacija, jer ga ta kompanija koristi već godinama i na svojim djelatnicima.

Još 2015. godine objavili su kako su ugradili mikročipove u više od stotinu svojih djelatnika, koji pomoću istih mogu otvarati vrata, koristiti printere ili kupovati smoothije samo gestom ruke.

Mikročip se ugrađuje pomoću jednostavne injekcije, a kad ga se aktivira čitačem udaljenim nekoliko centimetara, mala količina podataka protječe između ta dva uređaja putem elektromagnetskih valova.

Iako mikročip COVID propusnice još uvijek nisu spremne za široko tržište, može se zaključiti da je upravo navedeni način ugradnje onakav kakav bi se koristio i u slučaju pojave na masovnom tržištu, prenosi Zimo.hr.