Uskoro duplo veće kazne za vozače koji voze sporije od ograničenja brzine!

Uskoro duplo veće kazne za vozače koji voze sporije od ograničenja brzine!

Vlada je sredinom studenog uputila u proceduru i izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se, među ostalim, planira povećati visina nekih novčanih kazni.

Tako se za prekršaj neprilagođene brzine, prema prijedlogu Zakona, kazna povećava s 500 na 1000 kuna. Riječ je o članku 51. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje kako je vozač dužan brzinu prilagoditi vanjskim uvjetima i stanju ceste, bez obzira na prometni znak, kako bi se mogao na vrijeme zaustaviti ispred svake prepreke.

Brzina može biti ograničena na 60 kilometara na sat, ali vozač može odgovarati za nesreću i s tom brzinom ako je, primjerice, gust promet, poledica, slabo osvjetljenje, magla i jaka kiša.

Osim toga, isti članak predviđa i 500 kuna kazne za vozače koji voze sporije od dopuštene brzine pa se iza njih stvaraju kolone i gužve, što također ugrožava sigurnost prometa. Po novome, i oni će plaćati 1000 kuna kazne.

MUP kako predlagatelj izmjena zakona povećanje iznosa obrazlaže činjenicom da sadašnja visina novčane kazne ne ispunjava svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja ne odvraća od ponavljanja činjenja prekršaja, piše Revija HAK.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je otkrio kako je u prvih 10 mjeseci ove godine najviše osoba smrtno stradalo zbog brzine neprimjerene uvjetima (35%) i zbog nepropisne brzine (3%). Ukupno je zbog neprilagođene i nepropisne brzine u tom razdoblju smrtno stradalo 99 osoba, odnosno 38% od ukupno poginulih.