Zbog nepravilnosti liječnik prijavio vlastitu bolnicu: Inspekcija izdala čak 18 mjera, ministarstvo ih ne želi otkriti…

Zbog nepravilnosti liječnik prijavio vlastitu bolnicu: Inspekcija izdala čak 18 mjera, ministarstvo ih ne želi otkriti…

Iz iste šprice anestezija se daje različitim pacijentima, u salama nije radio odvod plinova, isti bi liječnik izvodio anestezije na više pacijenata istovremeno. To je samo manji dio teških optužbi koje je doktor anesteziolog Josip Jelić iznio na račun vlastite bolnice.

Upozorio je na to institucije, a kad je zaprijetio da će obratiti medijima – stigla je inspekcija. Nabrojali su čak 18 mjera koje treba poduzeti kako bi bolnica funkcionirala po pravilima struke. No koje su nepravilnosti utvrdili – nisu htjeli otkriti ni nama ni liječniku. Istodobno ravnatelj koji je stao pred kameru ili nije shvatio što je inspekcija zaključila ili laže. A župana su pitanja novinarke RTL Potrage Marijane Čikić prilično uzrujala.

“Ja se odmazde ne bojim stojim iza ovog svega što sam izrekao. Ako bude trebalo otići ću vani raditi, svoju struku imam, supruga svoju struku ima. Ovo će mi samo dobro doći da odlučim da odem i da napustim ovu državu jer mislim da ovdje budućnosti nema“, rekao je Jelić za Potragu.

A nije želio da bude tako. No, nakon što sad, i ovako javno, upozori na nepravilnosti u bolnici u kojoj radi, nije siguran da će ondje moći ostati.

“Ja iza svega izrečenoga stojim i imam dokaze za sve tvrdnje koje ovdje iznosim. Svjestan sam da su ovo teške optužbe i da moram imati dobre dokaze ako s ovim izlazim u javnost“, kaže.

Već godinu dana u svoj fascikl stavlja dokaze brojnih nepravilnosti. Uglavnom sa svog Odjela.

“To je slika dana inspekciji znači lijek otvoren 15. 12. a slikano 16. 1. znači taj vam lijek stoji mjesec dana u šarži, čeka pacijenta koja će ga primiti. Ne mora biti da je izgubio svojstva, ali nakon mjesec dana taj lijek mikrobiološki nije čist sigurno. Još je korišten na pacijentima ranije“, otkriva.

Ovaj dio s lijekovima zvuči najstrašnije. Naime, doktor Jelić tvrdi da kolege s njegova Odjela iz iste šprice anesteziju daju različitim pacijentima.

“To znači da imate jedan lijek zapakiran u ampuli recimo od 10 ml, a imate pet pacijenata na operacijskom programu tog dana. I recimo za jednog pacijenta vam treba dva ml. I znači umjesto da imate pet šprica i navučete pet puta po 2 ml, vi uzmete jednu špricu, navučete 10ml, date jednom pacijentu, dođe drugi pacijent iz iste te šprice dobije on, dođe treći iz iste šprice dobije on, dođe četvrti iz iste šprice dobije četvrti pacijent i peti pacijent dobije iz iste šprice“, tvrdi ovaj liječnik.

Od pojave HIV-a, kaže, takva praksa u medicini više ne postoji.

“Dolazi do rizika prijenosa zaraznih bolesti tipa HIV-a, hepatitisa, bolničkih bakterija. Zašto se to tako radi? Pa na ovom odjelu se to radi zbog štednje. Štednja u iznosu od 50 lipa koliko košta šprica i 10 do 20 kn koliko koštaju naši anesteziološki lijekovi“, objašnjava Jelić.

Sličan vid takozvane štednje događa se, tvrdi, i s anesteziološkom opremom, poput endotrahijalnih tubusa i laringalne maske.

“To je oprema koja je jednokratna koja se mora nakon završene operacije baciti u smeće, a kod nas se ona sterilizira i koristi dok se ne raspadne ta oprema. Doslovno dok se ne raspadne. Ova maska desno to je jednokratna maska takozvana e g l maska koja se stavlja pacijentu i ona se prema utjecaju topline pacijenta formira prema njegovoj usnoj šupljini i zbog toga se ne smije nikako sterilizirati. Kod nas se ona sterilizira i nakon toga dobijete jedan skvrčeni komad plastike, lateksa“, objašnjava anesteziolog.

Nabraja Jelić dalje. Pripremio je 24 nepravilnosti. Jedna, opasna za liječnike i osoblje, je i sustav za otsis anesteziološki plinova. Tvrdi da u sedam od devet operacijskih sala tog sustava ili nije bilo ili nije radio, pa su svi udisali i sevofluran i dušični oksidul.

“Veći je problem ovaj dušični oksidul. On može dovesti do oštećenja DNA. Kronična izloženost dovodi do povećane učestalosti abortusa među zaposlenima u operacijski salama, uzrokuje periferne bolesti živaca. U biti ne smije se udisati, mora se odvesti van i… inače operacijska sala ne smije raditi“, kazao je.

Na većinu tih nepravilnosti je, kaže, upozoravao ravnatelja Krunoslava Šporčića, koji je, uz to što je ravnatelj ujedno i v.d. voditelja upravo Odjela za anesteziologiju. I baš on je, kaže Jelić izvodio anestezije na više pacijenata istovremene, što se također ne bi smjelo.

“Šema je bila da on dođe intubira pacijenta, ostavi ga tehničaru anesteziološkom u nadzor, izađe iz sale ode intubira drugog pacijenta, isto ostavi tog drugog pacijenta, ode na treći, četvrti kat intubira trećeg i ostavi ih tako anesteziološkim tehničarima da vode anesteziju. Anesteziološki tehničar nije kvalificiran da vodi anesteziju i ne smije davati lijekove i reagirati u slučaju neželjenih događaja u anesteziji“, objašnjava Jelić.

O svemu tome Jelić je pisao redom svim nadležnim institucijama. Liječničkoj komori, udruzi bolničkih liječnika, ministarstvu, ministru osobno, inspekciji, županiji kao osnivaču bolnice. I tu sad kreće prilično nevjerojatan razvoj priče. Komora se proglasila nenadležnom, HUBOL nije ni odgovorio. Župan također. Na prvi dopis nije reagirao ni ministar Beroš.

“I onda nekih dvadesetak dana nakon što nije reagirao na dopis, poslao sam mail u kojem sam iznio da ću se obratiti medijima ukoliko ne dođe inspekcija ministarstva zdravstva. I onda je on na to, znači, poslao inspekciju 22. i 23. travnja u vinkovačku bolnicu“, tvrdi Jelić.

Mislio je Jelić, to je sad to, nepravilnosti će biti riješene. Nakon nekog vremena zatražio je od ministarstva zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora.

“Odgovor nije stigao. Onda sam se obratio povjereniku za informiranje. Onda je ona postupila prema ministarstvu i ona je u tri navrata naložila ministarstvu da dostavi taj zapisnik o provedenom inspekcijskom nadzoru, ali ministarstvo to do današnjeg dana nije učinilo“, kaže.

Na kraju je, ali tek nakon što smo snimili Jelića i obavijestili ministarstvo da radimo ovu priču.

“Početkom prosinca ove godine dobio sam mail ministra koji me poziva na razgledavanje zapisnika u Ministarstvo zdravstva. Ja sam tražio termin. Odgovor nisam nikad dobio“, rekao je.

I sad najzanimljiviji dio. Prvo mu nisu poslali zapisnik, onda su ga zvali da ga dođe vidjeti i na kraju ovo.

“Jučer sam ponovo dobio od ministra Beroša četvrti dopis u kojem on navodi da će mi zapisnik dostaviti kad se provede test razmjernosti i javnog interesa“, kaže Jelić.

Bili su sigurni da će oni, kao novinari, zapisnik dobiti, no prvi odgovor iz ministarstva bio je gotovo identičan Jelićevu – odlučit će nakon testa razmjernosti i javnog interesa. Nakon ponovljenog upita, opet nisu poslali zapisnik, ali su priznali da je propusta bilo. I to čak 18.

Po završetku nadzora imenovani stručnjaci donijeli su 14. svibnja 2021. godine svoje stručno mišljenje u kojemu su taksativno u 18 točaka, odnosno zaključaka, nabrojali mjere koje treba poduzeti kako bi Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Bolnice funkcionirao po pravilima struke.

“Ja sam nabrojao tamo 24 točke koje smatram da su nepravilne, ako mi sad kažete da je 18 pronađeno to je onda samo potvrda ovih mojih tvrdnji“, rekao je Jelić.

Inzistirali su i RTL i Jelić da im ministarstvo potvrdi što je to inspekcija pronašla i što se poduzelo, ali niti nakon pet poslanih mejlova i sedam dana od prvog upita na ta pitanja nisu dobili odgovor. Dobili su na kraju samo zapisnik koji se sastoji od ravnateljevih odgovora na Jelićeve prijave.

“Ne to su to nisu nepravilnosti, to je bilo 18 nekakvih primjedbi od strane kolege koji je prijavio nepravilnosti. Međutim, mi smo odgovrorili na svih 18 točaka i u principu jedino gdje se moglo eventualno naći nepravilsnoti to je upravo ovaj problem koji smo mi riješili“, tvrdi pak ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci, Krunoslav Šporčić.

Ravnatelj, kojem je na Staru godinu u posjet stigao župan, spremno je stao pred kameru RTL-a. Kaže, ništa nije tako strašno kako Jelić tvrdi. Otisne plinove su riješili, dozimetre koji zaposlenicima mjere količinu zračenja kojoj su izloženi također.

“Moje razmišljanje je bilo da zaštitimo sve anesteziološke tehničare od nepotrebnih zračenja i nisu ulazili u zonu zračenja. Međutim, nakon što se to pokazalo kao problem, pod navodnicima, bolnica je poduzela sve, prijavila je sve anesteziološke tehničare, oni su prošli svoju edukaciju iz zaštite od zračenja, dobili su svi dozimetra i sada rade pod propisanim uvjetima“, rekao je Šporčić pred kamerama.

Za jednokratne maske tvrdi da se ne steriliziraju, a na Jelićeve tvrdnje da iz iste šprice pet pacijenata dobiva anesteziju – kaže.

“Ne smije se tako nešto dogoditi da bi se iz jedne šprice svima davalo. Ne mjesec dana se sigurno ne čuva i ne koristi jer gledajte na svaki lijek se napiše točno datum kad je otvoren znači on ako se ne potroši taj dan ne koristi se“, nastavlja.

No, fotografije iz anestezioloških hladnjaka dokazuju suprotno. A kontradiktorna je i ova izjava ravnatelja s onim što je izjavio u zapisniku gdje stoji da se to radi zbog uštede, te da zbog braunila s nepovratnim ventilima nema mogućnosti zaraze.

“Fotografije su vjerojatno napravljena u periodu kada smo imali onaj lockdown kada se ništa nije radilo“, rekao je, a na tvrdnje ekipe Potrage da ima i onih iz prosinca 2021. godine kaže kako garantira da ni jedan pacijent nije dobio špricu koju je netko drugi već koristio.

Tvrdi i da ga Jelić nikad nije tražio zapisnik inspekcije, ali da bi mu ga dao da jest. Na optužbe da je istovremeno radio na pt pacijenata koje je zatim ostavljao bez nadzora kaže:

“Nije nikad bez nadzora uvijek je anesteziološki tehničar ili specijalizant unutra. Ali to više ne radim. Radio sam kad je bio manjak anesteziologa.“

A o svemu su pitali i Damira Dekanića, župana Vukovarsko-srijemske županije, kojem je Jelić pisao o svemu, no odgovor nije dobio.

“Mislim da vam je ravnatelj odgovorio gotovo na sva pitanja. Dr Jelić je poslao službeni dopis međutim obzirom da je iz dopisa bilo vidljivo kome se sve obratio a da su to institucije zadužene da reagiraju, između ostalih inspekcija, smatrao sam da nije uopće potrebno uplitati se u stručnu problematiku ovdje u pitanju pojašnjavati nešto što bih ja morao od nekoga dobiti informaciju“, rekao je župan.

Podsjećamo, županija je osnivač bolnice.

“Pa evo upravo to što ste meni sad rekli – postoje institucije koje na tome rade, hvala Vam što ste me upozorili da možda postoje nepravilnosti. Zar nije to logično vi ste ipak osnivač bolnice?

Ne ja, županija je osnivač bolnice. U svakom slučaju po nalazu inspekcije odgovorili bi mu, međutim kako ja nalaz inspekcije sam vidio tek prije dan, dva, dobit će ga službeno“, kazao je Dekanić.

Župan je, eto, dobio nalaz inspekcije, prigodno, baš kad je RTL počeo raditi ovu priču. Oni ga nisu dobili. I nemaju dovoljno vremena da bi pojasnili na koje sve načine ministarstvo uporno izbjegava odgovoriti na jasna pitanja – koje su točno nepravilnosti utvrđene, što se poduzelo i je li netko sankcioniran.

“Ja sam siguran da se slučaj zataškava, uvjeren sam u to jer ovo su stvarno teške optužbe I za ovo netko mora odgovarati ali bojim se da se ovdje ide u zataškavanje slučaja“, smatra Jelić.

Doktor Jelić na to je posumnjao zbog činjenice da mu, iako je pod punim imenom i prezimenom prijavio nepravilnosti, nitko mjesecima nije htio reći što je inspekcija utvrdila. Iznosi i još jednu činjenicu koju ne može zanemariti – i ravnatelj i župan i ministar – svi su članovi HDZa.

“Jeste li vi HDZ?”
“Ne.”
“Niste.”
“Što bih trebala biti? ”
“Pa ne, pitam. ”
“Ja sam novinar, ja ne bih smjela biti. ”
“Pa evo kad vi nas prozivate. ”
“Ja vas ne prozivam ja vas pitam. ”
“Vi prozivate. ”
“Ne, ja vas pitam. ”
“Vi prozivate. ”
“Vi mi niste odgovorili. ”
“Da, ja jesam HDZ. ”
“Nisam vas to pitala. Može li se govoriti o nekom zataškavanju? ”
“Nemojte tako insinuirati, mislim da je to nepristojno. Gledajte, znači li to da je netko pokvaren zato što je HDZ? ”
“Ja to nisam rekla. ”
“Ali ste mislili. ”

Ovako je dalje protekao razgovor Marijane Čikić i župana Dekanića.

“Politika nema veze nikakve veze sa stručnim radom i vođenje županijske bolnice. Apsolutno nikakve, hvala lijepo kolegice.“
“Ali eto ipak igrom slučaja ste i Vi političar. „

“Hvala kolegice. Ja nisam političar gospođo, ja sam ravnatelj opće županijske bolnice Vinkovci…. Ali član sam stranke, to jesam član sam stranke, ali nisam član gradskog odbora samo temeljnog ogranka.“

A ovako s ravnateljem bolnice Šporčićem.

“Suštinski se nije ništa promijenilo, a za te propuste nitko nije odgovarao”, kaže Jelanić.

A ima ih, dodaje Jelić i na drugim odjelima. Njegova supruga Mihaela je neurologinja iste bolnice. Nije se tako dobro pripremila kao suprug, ali za neke tvrdnje koje iznosi i ona ima dokaze.

“Mene je više šokiralo to stanje vezano uz lažiranje sati, ne dolasci na posao, ne razgovor uopće, ne spominjanje o tome. Na koji način bi lažirali? Pa ono na nekakvom se rasporedu iz kojeg ne možete vi iščitati nema neko vrijeme od kad do kad je liječnik dežuran, od sedam do tri. To su takvi rasporedi iz kojih se ne može ništa Iščitati, ali recimo po onome iz kako sam ja shvatila do tri sata ne znam pretraga nekakva, a od 3 ste dežurni, a do tri se jednostavno ne pojavite. Do tri se ne pojavite, a vodi vam se da radite”, rekla je neurologinja Opće županijske bolnice Vinkovci, Mihaela Matić Jelić.

Na to je i Mihaela upozoravala ravnatelja, ali ni tu baš, kaže, nije bilo pomaka.

“Tijekom inspekcijskog nadzora znači to je isto jedna zanimljiva činjenica Znači ja sam poslao slučaj s neurologije isto u Vinkovcima u kojem se rade teška kršenja pravnih propisa, na što mi je na kraju inspekcije voditeljica inspekcije Ministarstvo zdravstva rekla da taj slučaj moram prijaviti anonimno ili slučaj mora prijaviti moja supruga jer je djelatnica bolnice. Znači ministarstvo ne zanima bit rješavanja tog problema”, kaže Josip Jelić.

A sve što su liječnici Jelić htjeli jest da se poprave uvjeti i za pacijente i za osoblje bolnice.

“Najviše me ljuti postupanje našeg ministarstva zdravstva koje očito pokušava zataškati ovaj slučaj i postupanje Hrvatske liječnički komore koja se u svibnju ove godine, znači pet mjeseci nakon mog dopisa proglasilo nenadležnom za ovakve stvari. Pa ja sad dajem javnosti na sud neka odluči je li to postupanje komore pravilno i kojim će sa komora stvarima baviti ako neće analizirati ovakve teške propuste u zdravstvenom sustavu”, rekao je Jelić.

Javno su se izložili u ovoj maloj sredini iz koje školovani liječnici mahom odlaze.

“Ja ne bi htjela otići, ne bi htjela otići mi mislimo da mi možemo nešto promijeniti kako god kome god to kažemo to je svima smiješno svi kao misle ako ti ne odgovara, idi, a zapravo nitko ne bi mijenjao. Ja mislim da mladi ljudi mogu puno toga promijeniti. … 45 00 i mi isto imamo djecu i želimo za njih stvoriti neki bolji svijet“, smatra Mihaela Matić Jelić.

Doktor Jelić sve je prijavio i Državnom odvjetništvu. No, bez obzira na to, ostaje pitanje – zašto ni liječnik koji je prijavio, ni mi kao novinari ne možemo dobiti nalaz inspekcije u kojoj, navodno, nisu pronađene neke veće nepravilnosti. Ili možda ipak jesu, piše RTL.