Pljuska svim osobama s invaliditetom koje se trude normalno živjeti: Odlukom države dio njih mogao bi ostati bez invalidnine

Pljuska svim osobama s invaliditetom koje se trude normalno živjeti: Odlukom države dio njih mogao bi ostati bez invalidnine

Osobe s invaliditetom koje zarađuju više od 4000 kuna na mjesec mogle bi ostati bez pomoći države. Naime, novim prijedlogom zakona želi im se smanjiti ili potpuno uzeti invalidnina. Iako je Zakon o socijalnoj skrbi još u fazi donošenja, osobe s invaliditetom digle su glas. Država ih tjera da rade, a kad se zaposle, na njihov invaliditet se zaboravi.

Antonio Milanović ima 33 godine, visokoobrazovan je i radi u Gradskoj knjižnici Grada Zadra. Od rođenja boluje od cerebralne paralize i stopostotni je invalid koji od države na mjesec prima 1500 kuna pomoći. Ista ta država razmišlja o ukidanju invalidnine svima koji zarađuju više od 4000 kuna.

“S takvim prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi osobama s invaliditetom se zapravo daje poruka da ne napreduju više, da se ne obrazuju, da se zatvore u kuću, da ne rade”, rekao je Milanović za Dnevnik Nove TV.

On na posao ili s posla ne može bez pomoći majke. Većinu invalidnine troši na lijekova, a posao koji radi i novac koji mu on donosi ga ispunjava.

“Puno znači za samopouzdanje, za mene osobno i daljnji podstrek da dokažem svima da se može. Bez obzira koju dijagnozu imali, može se, rekao je.

Dodaje da je jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji je stopostotni invalid i ima stalan posao. Novi prijedlog Zakona ne obuhvaća vojne invalide: “Ostavite njima takva primanje. Tko kaže da se mi ne bismo borili u ratu da smo mogli?”, rekao je Milanović.

Zakon obuhvaća oko 7000 ljudi, što je, dodaje, pljuska svim osobama s invaliditetom koje se trude normalno raditi i živjeti.

“To ne bi se smjeli dirati, to je prihod koji služi za osobnog asistenta, za nekakvu njegu, medicinu, za ono što tebi treba bez obzira na posao”, rekao je Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević stoga ističe da “bilo kakav prihod koji osoba ostvaruje ne bi trebao biti od utjecaja na ostvarivanje prava na osobnu invalidninu”.

I iz zadarske udruge i iz Ureda pravobraniteljice kažu da se ipak nadaju da je riječ tek o prijedlogu koji neće proći. Iz Ministarstva socijalne politike poručuju da je Zakon u fazi donošenja. Ne kriju da se razgovara o tome da se invalidnina smanji onim osobama koje zarađuju više od 4000 kuna.

“Osobi koja ima prihod veći od 4000 kuna priznaje se razlika iznosa osobne invalidnine ovisno o visini prihoda na način da se iznos osobne invalidnine smanjuje za onoliko koliko je prihod veći od 4000 kuna”, stoji u odgovoru Ministarstva na upit reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Jurišić.

Odnosno, ako netko prima 1500 kuna invalidnine, a zarađuje 5500 tisuća kuna, invalidninu više neće primati, piše Dnevnik.hr