Potraga za Matejem 12. dan, stručnjaci analiziraju: ‘Mobitel je lakši i zato je isplivao. No, to ne znači da se Matej utopio…’

Potraga za Matejem 12. dan, stručnjaci analiziraju: ‘Mobitel je lakši i zato je isplivao. No, to ne znači da se Matej utopio…’

Lociran je posljednji signal Matejeva mobitela kraj Velikog ratnog otoka u blizini ušća Save u Dunav

Čelnici hrvatske policije sastali su se jučer sa srpskim kolegama te ministrom  Aleksandrom Vulinom i načelnikom Policijske uprave Beograd Veselinom Milićem. Na sastanku je bio i Nenad Periš, otac  Mateja (27) koji je nestao prije 12 dana u Beogradu. Prenosi RTL

Srpski mediji navode kako se hrvatskim policajcima omogućilo pogledati sve prikupljene informacije i dokaze, kao i snimke video kamera, na kojima je Nenad Periš, otac nestalog mladića, prepoznao Mateja. Hrvatski kolege ponudile su srbijanskim kolegama pomoć ako im bilo što treba.

“I dalje je fokus na pretrazi rijeke Save, jer je jedna kamera s restorana na savskoj promenadi, zabilježila da osoba, koja liči na Mateja, silazi stepenicama k vodi”, navodi izvor, prenose Novosti.

Poslije toga, dodaje izvor, niti jedna kamera ga više nije snimila, a pregledano je više stotina snimaka. Iako se pretpostavlja da se previše približio rijeci, poskliznuo i pao, dokaza za to nema.

Danas je nastavljena pretraga rijeke sonarom, koji su građani ustupili Riječnoj policiji. Pretražuju korito Save, a policija i dalje češlja priobalje. Na terenu su i kriminalistički inspektori. 

U istrazi još pokušavaju utvrditi zašto je Matej izašao iz kluba, potom trčao ulicom, zaustavljao taksista… Navodno u istrazi imaju nekakav zaključak, ali za sad je još premalo dokaza da bi se kompletirala slika što se događalo. 

U pretraživanju okolnih ulica i zgrada oko Beton hale, kao i nepristupačnog terena uz samu rijeku, priključili su se i pripadnici Mreže za opasnost Srbije, koji koriste i termovizijske kamere. Matejev otac, koji je u neprestanom kontaktu s pripadnicima MUP Srbije, predložio je da potraže pomoć i drugih zemalja koje imaju satelitske snimke lokacija na kojima je viđen njegov sin. 

Navodno su bazne stanice posljednji put uhvatile Matejev signal u blizini restorana na Sava promenadi. Inače, signal Matejeva mobitela lociran je posljednji put u blizini Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav. 

Prema pisanju Kurira i razgovora sa sugovornikom upućenim u istragu, na temelju nadzornih kamera u okolini Beton hale, ali i praćenjem njegovog telefona, može se s velikom preciznošću utvrditi putanja njegovog kretanja. 

“I to od trenutka kada je istrčao iz kluba ‘Gotik’, oko 1:40 poslije ponoći. On je zatim preko Karađorđeve ulice otrčao uzvodno do restorana ‘Savanova’ kod Beograda na vodi i tu se na jednom snimku vidi kako silazi do Save, ali se ne vidi i trenutak kad je ušao u vodu. Bazne stanice su registrirale signal njegovog telefona na tom mjestu, a potom je signal lociran nizvodno kod Velikog ratnog otoka, gdje se izgubio”, rekao je upućeni izvor. 

Analitičar s Instituta za usporedno pravo Mina Zirojević i stručnjak za sigurnost Ratomir Antonović iz kriminalističkog centra DBA istaknuli su da telefon nestalog Mateja Periša (27) koji je lociran u blizini Velikog ratnog otoka znači puno za istragu i navode da je voda zbog hladnijeg vremena uređaj tek sad izbacila na površinu.

“Suradnja između dvije-tri i više zemalja nije toliko neobična, a uostalom postoji i Interpol da bi se informacije što brže podijelile. Prijatelji Mateja Periša su se vratili u Hrvatsku i trenutno jedino putem ove suradnje možemo doći do informacija koje su važne za istragu. Telefon je lakši i zato je prije isplivao. To ne znači da je baš na tom mjestu tijelo. Ono je teže. U hladnijim vremenskim prilikama, kad je voda ispod 5 stupnjeva, tijela duže borave u vodi”, rekao je Antonović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Zirojević smatra da se Matej zapravo nije utopio i navodi da postoji mogućnost da je bacio telefon, a da je uređaj tek sad isplivao.

“Opet, ne mora značiti da se Matej utopio jer postoji mogućnost da je telefon samo bacio i da je poslije određenog vremena samo isplivao. Da bi policija mogla razriješiti takvo nešto, prvo mora odbaciti sve lažne informacije kako bi vidjeli što se stvarno dogodilo”, rekao je analitičar. 

Antonović smatra da Matejevi prijatelji mogu još neke informacije dati.

“Moramo krenuti od polazne tačke. Prvo pitanje je što se desilo tu večer u klubu. Da li je bilo sukoba između dvije grupe ili ne?”, rekao je i nastavio da se ne slaže da je Matej bio pod narkoticima jer se na kamerama vidi da je potpuno ravno trčao. 

“Imamo i činjenicu da su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek nakon 16 sati. Da tek poslije 12 sati shvate da im neko fali i da pri tome nemaju nikakvu inicijativu da ga nađu. Recimo da sami probaju naći ga ili pitaju ljude u klubu da pogledaju kamere. Pa tek onda pozovu policiju. A to su njegovi najbolji prijatelji iz osnovne škole u koje Matejev otac ima potpuno povjerenje. Velika je greška što su pušteni nazad u Hrvatsku jer su ključni za istragu. Imamo informacije koje ne možemo shvatiti, a s njima bismo došli do istine”, rekao je Antonović.