Završetak projekta „Mladi u srcu“

Završetak projekta „Mladi u srcu“

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od lipnja do kraja prosinca 2021. godine je provodila projekt „Mladi u srcu“, koji je odobren na Javnom natječaju za financiranje programa/projekata udruga iz zdravstva, socijalne skrbi i brige za hrvatske branitelje s područja Brodsko-posavske županije za 2021. godinu. Projekt je sufinancirala Brodsko-posavska županija u iznosu od 3.000,00 kn i Općina Vrbje u iznosu od 1.000,00 kn.

Opći cilj projekta je bio unapređenje kvalitete života starijih osoba kroz sudjelovanje u različitim organiziranim radionicama što pridonosi prevenciji institucionalizacije i promicanju aktivnog starenja. Cilj svih planiranih aktivnosti je bio poboljšanje općeg i zdravstvenog stanja starijih osoba.

Projekt je pozitivno utjecao na povećanje kvalitete života starijih stanovnika na području JLS I skupine, te doprinijeo anuliranju negativnih posljedica pandemije COVID-a.

Kroz projekt su održane sljedeće aktivnosti:

  1. Klub 50+“ – kontinuirana aktivnost koja se održavala od početka do kraja projekta. U sklopu „Kluba 50+“ održavane su večeri kartaških i društvenih igara, filmske večeri, ali i kreativne radionice.
  2. Živjeti zdravo“ – aktivnosti usmjerene promicanju zdravlja i prevenciji bolesti – u sklopu koje su organizirane dvije grupne šetnje te grupno vježbanje dva puta mjesečno kroz cijelo trajanje projekta. Isto tako, održana su tri predavanja o promicanju zdravlja i prevenciji bolesti koje su održale zdravstvene djelatnice.

Prvo predavanje „Zdrava prehrana“ je održala Anita Dautović, prvostupnica prehrambene tehnologije, koja je korisnicima objasnila što je zdrava prehrana odnosno nezdrava, kako sastaviti jelovnik, ali je i podijelila svoja stručna znanja iz nutricionizma.

Drugo predavanje „Prevencija kroničnih bolesti“ je održala Josipa Žderić, magistrica sestrinstva. Sudionici predavanja su saznali koje su najčešće kronične bolesti, čimbenike koji povećavaju rizik za nastanak bolesti, ali i zloćudnim novotvorinama te nacionalnim programima ranog otkrivanja bolesti.

Treće predavanje „Psihosocijalne prilagodbe na starenje“ je održala mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije. Na predavanju su sudionici saznali kako se nositi s odlaskom u mirovinu i promjenama u bračnim odnosima u starijoj dobi, ali i najčešćim stereotipima o starijim osobama. Također, sudionici su se upoznali s načinima aktivnog starenja.

  1. Volonterske aktivnosti – prva volonterska aktivnost je održana u kolovozu te su se korisnice projekta uključile u obilježavanje Dana Općine Vrbje te su ispekle tradicionalne slastice za svečani domjenak koji je organizirala Općina Vrbje. Druga volonterska aktivnost je bila sudjelovanje na manifestaciji „Advent u Novoj Gradiški“ na kojemu je naša udruga imala svoj štand. Starije osobe su, uz zaposlenike udruge, izlagale rukotvorine izrađene u sklopu „Kluba 50+“
  2. Digitalno doba – radionica razvoja informatičke pismenosti“ koje su održane tijekom kolovoza i rujna. Teme radionica su bile: „Osnove rada na računalu“, „Internet“, „Elektronička pošta“, „Društvene mreže“ te „Sustav E-građani“. Nakon provedene evaluacije, vidljivo je da su sudionici radionicu ocijenili izvrsnom (4.94 od 5). Ocjenom 5.0 su ocijenili radionice „Internet“ i „Društvene mreže“. Predavač Boris Lekić je ocijenjen čistom peticom!
  3. Upoznaj svoja prava – pravno predavanje“ – predavanja na kojima su se sudionici upoznali s pravima iz mirovinskog osiguranja i socijalne skrbi, ali i načinima njihovog ostvarivanja. Također, na predavanju su objašnjeni ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te njihove ključne razlike.

Kroz projekt je uključeno 10 volontera koji su odradili ukupno 106 volonterskih sati što je dvostruko više od planiranog projektnom prijavom. Isto tako, projektom smo okupili 40 jedinstvenih krajnjih korisnika i korisnica!

Kroz broj sudionika i volontera vidljivo je da je projekt opravdan, a njegovi ciljevi, opći i specifični, ostvareni!

Ovim putem se zahvaljujemo svim korisnicima_icama i volonterima_kama projekta te izvoditeljima_icama aktivnosti!

DEMOS MEDIA Izvor STUDIO B