Predsjednica Odbora za financije tražI očitovanje Vujčića…

Predsjednica Odbora za financije tražI očitovanje Vujčića…

Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun, Grozdana Perić jutros je od od guvernera HNB-a Borisa Vujčića zatražila očitovanje zbog afere trgovanja vrijedonosnim papirima banaka. Doznaje HRT

Zahtjev za očitovanjem koji je Grozdana Perić uputila jutros prenosimo u cjelosti:

“Poštovani guverneru Hrvatske narodne banke,

tijekom 10. i 11. siječnja 2022. više medija prenijelo je navode o tome kako je u posljednjih 20 godina više od 40 zaposlenika i dužnosnika Hrvatske narodne banke, trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužena Hrvatska narodna banka, pri čemu se ističe kako je izvršeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

S obzirom na spomenute navode, a imajući u vidu kako je člankom 62. stavkom 3. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci propisana ovlast Hrvatske narodne banke za objavljivanje financijskih i drugih izvješća te analiza vezanih uz financijska i gospodarska pitanja, molim Vaše očitovanje sa svim relevantnim činjenicama u vezi sa spomenutim medijskim navodima.

Predmetno očitovanje potrebno je kako bih s njime mogla upoznati članove Odbora za financije i državni proračun, s obzirom na to da navedeni Odbor obavlja poslove utvrđivanja i praćenja provođenja politike te ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela Hrvatskoga sabora u područjima koja se odnose, između ostalog, na Hrvatsku narodnu banku, u skladu s člankom 73. stavkom 1. podstavkom 13. Poslovnika Hrvatskoga sabora.“

HRT portal posjeduje fotografiju originalnog dokumenta zahtjeva za očitovanje Grozdane Perić, predsjednice saborskog Odbora za financije i državni proračun:

Predsjednica Odbora za financije tražI očitovanje Vujčića

Predsjednica Odbora za financije tražI očitovanje Vujčića

Foto: – / –

Boris Vujčić u Dnevniku HTV-a rekao je da se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi i da nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a. Pozvao je i sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i HANFU.