Barilić: Zakon o socijalnoj skrbi na snagu bi trebao stupiti tijekom veljače

Barilić: Zakon o socijalnoj skrbi na snagu bi trebao stupiti tijekom veljače

Predstavljeni su konačni prijedlozi sedam zakona iz sustava socijalne skrbi. Među ostalim, predviđena je reorganizacija cijelog sustava, osnivanje hrvatskog zavoda za socijani rad i obiteljskog centra kao jedinstvene ustanove. Zakonom o udomiteljstvu povećavaju se naknade udomiteljima, u što će se investirati oko 80 milijuna kuna. Izmjene Zakona o socijalnoj skrbi već u prvom čitanju našle su se na meti kritika.

Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako je izdvojeno dosta novca za materijalna prava, a 2400 primjedbi koje su dobili ne odnosi se samo na zakon o socijalnoj skrbi, već na svih sedam zakona.

– U financijskom smislu napravili smo značajne promjene, a da ne govorimo o izmjenama i dopunama zakona o udomiteljstvu, gdje su povećane naknade udomiteljima i opskrbnina za korisnike za 15-60 posto, rekla je. 

Osvrnula se i na predviđene promjene u obiteljskim domovima.

– Izmijenili smo neke odredbe što se tiče rada obiteljskih domova. Oni će raditi do 31.12.2026, a do tada imaju vremena preregistrirati se u obrt, trgovačko društvo ili neki drugi pravni oblik. Dodatno smo uredili broj smještajnih korisnika. Ukoliko imaju do 20 korisnika imat će određene minimalne uvjete koje moraju ispuniti, a ako imaju više od 20 korisnika bit će posebni uvjeti. Postigli smo konsenzus sa zainteresiranim stranama, rekla je Barilić. 

Najviše reakcija izazvala je reorganizacija centara za socijalnu skrb.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku rekla je kako je prošle godine zaposleno 200 novih radnika u sustavu socijalne skrbi, te da neće biti otkaza.

– Ići će se prirodnim odljevom što znači da će se razmatrati potrebe koje postoje što se tiče zavoda za socijalni rad. Mi imao 82 centra za socijalnu skrb, što znači 82 ravnatelja i 410 članova upravnog vijeća, a reorganizacijom bit će jedan ravnatelj i jedno upravno vijeće, rekla je. 

Zakonom se osniva i povjerenstvo, čiji je cilj, kako je rekla Barilić, da sustav učini transparentnijim i otvorenijim u odnosu na korisnike.

– Sastojao bi se od pet članova koji bi imali najmanje pet godina iskustva u području obiteljsko pravne zaštite, socijalne skrbi i zaštite od nasilja u obitelji, rekla je. 

Istaknula je i kako se nada da bi zakon na snagu trebao stupiti tijekom veljače.