‘Naš načelnik Messi spržio je 100 tisuća eura za hrpu starog željeza i predstavio je kao boćarsku dvoranu‘, tvrde cetinski oporbenjaci, evo što o svemu kaže prvi čovjek Općine

‘Naš načelnik Messi spržio je 100 tisuća eura za hrpu starog željeza i predstavio je kao boćarsku dvoranu‘, tvrde cetinski oporbenjaci, evo što o svemu kaže prvi čovjek Općine

HDZ-ova Općinska organizacija iz Otoka kod Sinja iznijela je teške optužbe na račun Dušana Đule, nezavisnog lokalnog načelnika.

U priopćenju koje potpisuje Ivan Laco, prvi čovjek HDZ-ovaca koji su u oporbi u Općinskom vijeću, navodi se da je načelnik Đula, kojega nazivaju “otočki Messi”, kupio “hrpu limenog otpada koju je javnosti predstavio kao novu boćarsku dvoranu”. Piše Slobodna Dalmacija

– Cijena tog limenog otpada iznosila je 750 tisuća kuna. U stvarnosti se nije radilo o boćarskoj dvorani nego o starom skladištu s prostora nekadašnje “Cetinke” u Trilju. Nedugo nakon završetka izbora spomenuti otpad premješten je na igralište Nogometnog kluba OSK, a potom u dvorište obiteljske kuće Dušana Đule gdje se nalazi i danas – navode otočki HDZ-ovci i nastavljaju:

– Kako se cijena “boćarske dvorane” koju je Grad Trilj prodao kao limeni otpad u iznosu od 50 tisuća kuna popela na iznos od 750 tisuća kuna i što taj otpad radi u dvorištu načelnikove obiteljske kuće, još uvijek nije objašnjeno. Dušan Đula koji općinskim proračunom raspolaže kao privatnim bankovnim računom o tome šuti. Isto se odnosi i na članove nezavisne liste koju on predvodi i čija je jedina svrha podizanje ruku na sjednicama Općinskog vijeća.

E, sada, je li “otočki Messi” napravio dribing više ili su njegovi oponenti iz lokalnog HDZ-a, kojima je Đula na izborima preoteo upravljanje općinom Otok, zapucali ćorcima? U nastavku obraćanja javnosti lokalni oporbenjaci navode:

– Priča s boćarskom dvoranom dobila je tragikomični nastavak 20. prosinca 2021. prilikom usvajanja općinskog proračuna za ovu godinu. Naime, jedna od stavki usvojenog proračuna odnosi se na izgradnju (još jedne?) boćarske dvorane u iznosu od 650 tisuća kuna.

Na naša pitanja o smislu ove kupovine nismo dobili nikakve odgovore. Vijećnici liste Dušana Đule su, kao i obično, šutke dizali ruke za proračun i tu je priča završila. Kupnja “boćarske dvorane” samo je jedna u nizu problematičnih stavki u poslovanju načelnika Đule koje ćemo nastaviti problematizirati javno budući da nam na sjednicama Općinskog vijeća isto nije dozvoljeno.

S obzirom na dosadašnje poslovne solo prodore “otočkog Messija”, vjerujemo da će inspektor za gospodarski kriminal imati još materijala za istragu.

Pojedine tvrdnje otočkih HDZ-ovaca provjerili smo u Gradu Trilju, koji je kao dotadašnji vlasnik doista prodao staro skladište u nekadašnjoj tvornici “Cetinkia. Triljani su se skladišta riješili početkom prošle godine.

Prije toga su angažirali sudskog vještaka koji je procjenio da objekt vrijedi nešto manje od 250 tisuća kuna s tim da troškovi njegova uklanjanja iznose oko 200 tisuća kuna. “Naoružani” tim podacima Triljani su objavili javni natječaj i ponovili ga još dvaput, jer im se na prva dva nitko nije javio.

Na treći se javila tvrtka “Orluša” koja je preuzela obvezu uplatiti u gradsku blagajnu oko 50 tisuća kuna i snositi sve troškove uklanjanja. “Orluša” je potom sve elemente objekta prodala tvrtki “Brina”.

Nekako istovremeno, u rano proljeće prošle godine, upravo uoči lokalnih izbora, Općina Otok je objavila javnu nabavu za kupnju boćarske dvorane pri čemu je navedeno da se može raditi i o rabljenoj.

Na natječaju je kao najpovoljniji ponuditelj izabrana upravo tvrtka “Brina” koja je Otočanima ponudila elemente bivšeg “Cetinkina” skladišta i to za iznos od 549 tisuća kuna. Koliko je “Brina” platila “Orluši” nismo uspjeli saznati.

Nakon svega razgovarali smo i s načelnikom Đulom:

– Bio bih najsretniji da sam za naše boćare mogao izgraditi dvoranu od dvedesetak milijuna kuna. Budući da taj novac nemamo, odlučili smo se na nešto primjereno našim mogućnostima. Hala za koju smo putem javne nabave kupili sve elemente, od konstrukcije do pokrova i bočnih zidnih stijena, ima površinu od 800 četvornih metara.

Na nama je da izvedemo odgovarajuće betonske temelje i sve skupa montiramo. Za to smo u ovogodišnjem proračunu osigurali 650 tisuća kuna.

Što se tiče optužbi HDZ-ovaca, one su prevršile svaku mjeru. Stoga sam dao nalog odvjetničkom uredu da sve ovo dobro prouči kako bi zadovoljštinu mogao potražiti putem suda. S njima drukčije, očito, nije moguće jer izmišljaju, podmeću i preuveličavaju.