Omikron neke škole prisilio na online nastavu, upozorava i premijer, ali i sindikat učitelja: Imamo i drugi dio odmora

Omikron neke škole prisilio na online nastavu, upozorava i premijer, ali i sindikat učitelja: Imamo i drugi dio odmora

Kolika je drama sa širenjem koronavirusa najbolje pokazuje danas objavljena, koronakarta na kojoj je gotovo cijela Europa u tamnocrvenoj boji. Dakako, iznimke su dio Mađarske, veći dio Poljske te Rumunjska. A drugi dan zaredom Hrvatska broji više od 9 tisuća novozaraženih, što je opet gotovo svaki drugi testirani.

Zaraza se masovno zavukla i u škole pa neke nisu izdržale ni prvi tjedan, već su prešli na online. Danas je ukupno pozitivnih i u samoizolaciji više od 9 tisuća učenika i 1500 djelatnika. Ukupno njih 10 738 prešlo je na online nastavu.

Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja govori: “Imamo također i drugi dio učeničkih odmora od 22. do 25. veljače, trebalo se razmišljati unaprijed, znalo se da brojevi rastu. Da se ili produže ti praznici ili da se napravi konkretna mjera”.

Najviše škola je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je i općenito situacija najteža, svaki peti zaraženi je na respiratoru. Iako je najnovija brojka od 9157 zaraženih visoka, pacijenata u bolnicama je manje pa je ministar ipak optimističan.

“Ovaj današnji pad od 67 naših bolesnika koji su manje hospitalizirani u odnosu na jučer je meni sjajan. I kad bi se taj trend nastavio onda bih vam mogao sa većom sigurnošću mogao odgovoriti na ovo vaše pitanje koje je pitanje svih pitanja”, govori ministar zdravstva, Vili Beroš.

A to je može li blaži omikron istisnuti delta varijantu, puno brže se proširiti s lakšim simptomima i stvoriti kolektivni imunitet. Za to treba proći još vremena i puno testiranja oko kojega je zaiskirlo između ministra i liječnika obiteljske medicine.

“Neki vele da sam u ratu s njima, to je apsolutna neistina. Ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci. Netko me neki dan nazvao generalom, to doista mislim da nisam. Samo sam na čelu određenog sustava i želim biti čim operativniji. Međutim ako je riječ o toj usporedbi, general donosi odluke i mora ih donositi. One ponekad mogu biti i loše. Međutim, ukoliko general da neku naredbu, vojska ga mora slušati”, tvrdio je ministar.

Stoga ih je zamolio da stisnu zube i pomognu pri antigenskom testiranju koje bi rasteretilo sustav PCR-a. Ono ipak kreće sljedećeg tjedna u ordinacijama, a poručuje, svaki test i prekovremeni sat bit će im plaćen. U jednoj zagrebačkoj ordinaciji to već i rade jer ih od miješanja pacijenata spašava prozor.

Juraj Jug, liječnik obiteljske medicine navodi: “Dolaze samo zato što imaju više simptoma, ali inače bi svi htjeli ići na PCR. Nažalost nije to baš tako zaživjelo kako smo mislili da će zaživjeti zato što znamo da te potvrde i dalje vrijede za RH, a brojni pacijenti putuju”.

A ministar je odgovorio i na to. HZZO nije ovdje da plaća testove za nečije putovanje, već da oni služe za dijagnostiku bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija prognozira da bi u iduća dva mjeseca omikron mogao zaraziti pola stanovništva Europske unije. Ukazao je na to premijer Andrej Plenković, te potvrdio da iako je zarazan, soj izaziva blaže simptome.

“Međutim, smrtnost od virusa generalno i dalje ostaje visoka, osobito tamo gdje se brzo širi, a procijepljenost nije dovoljna. U Hrvatskoj u proteklih sedam dana imamo više od 48.600 sluačjeva zaraze, to je najveći broj u protekle dvije godine. To je duplo više nego što je bilo prije dva tjedna”, naveo je premijer, piše RTL.