Ekskluzivni intervju: Sandra Švaljek, zamjenica guvernera: ‘Pokrenuli smo nadzor nad petero zaposlenika HNB-a’

Ekskluzivni intervju: Sandra Švaljek, zamjenica guvernera: ‘Pokrenuli smo nadzor nad petero zaposlenika HNB-a’

‘Pokrenuli smo nadzor nad petero zaposlenika HNB-a radi provjere eventualne etičke neusklađenosti, ukoliko bude utvrđena slijede sankcije’

HNB je od portala Index zatražila podatke i za preostalih 30-ak zaposlenika koji su obavljali sporne financijske transakcije evidentirane u SKDD-u, kako bi se i njih provjerilo, a te će podatke dobiti i HANFA. ‘Kad sam krajem 2012. uložila u obveznice Erste banke pa do lipnja 2013. bila sam vanjski član Savjeta HNB-a i nisam imala pristup onim informacijama o bankama koje imaju zaposlenici HNB-a. Obveznice, koje su po svom karakteru bile izjednačene s oročenom štednjom, nisam imala kad sam postala zamjenica guvernera, a Zakon o HNB-u ni tada niti sada nije zabranjivao držanje obveznica nadziranih institucija’, kaže Švaljek  

Razgovarao: Saša Paparella

Portal Index.hr već nekoliko dana iscrpno izvještava o ‘aferi HNB’, navodeći  da je 40-ak zaposlenika središnje banke proteklih godina trgovalo dionicama i obveznicama onih banaka koje HNB nadzire. “Sve upućuje na to da se radi o kaznenom djelu zlouporabe povlaštenih informacija i nečemu što Europska središnja banka (ECB) strogo zabranjuje svojim zaposlenicima”, naveo je u prvom tekstu na tu temu objavljenom u utorak Indexov nagrađivani istraživački novinar Ilko Ćimić, a koji se pritom poziva na uvid u dokumentaciju povijesnih transakcija Središnjeg klirinškog i depozitarnog društva (SKDD). 

Optužbe na račun desetaka zaposlenika središnje banke, među kojima je i ona sama, ali i guverner Boris Vujčić, bio je povod za razgovor sa Sandrom Švaljek, zamjenicom guvernera HNB-a  Vijest donosi ZAGREB.HR

Od novinara portala Index dobili ste informacije o konkretnim imenima zaposlenika HNB-a koji su trgovali, datume i nazive vrijednosnica tih banaka. Što ste po tom pitanju poduzeli? Naime, u etičkom kodeksu HNB-a se navodi kako “zaposlenici ne bi trebali trgovati vrijednost banaka koje nadziru”, kakve će biti sankcije po njih?  

Etički kodeks sadrži ograničenja u pogledu vlasništva dionica i udjela u definiranim gospodarskim subjektima, za određene skupine zaposlenika. Od Indexa smo – uz problematiziranje postupaka guvernera i mene –  dobili informacije o još pet konkretnih imena i naznaku njihovih financijskih transakcija bez svih pojedinosti tih transakcija. 

Temeljem naših internih akata pokrenuli smo ad hoc nadzor radi provjere eventualne etičke neusklađenosti, koje će, ukoliko budu utvrđene, biti sankcionirane u skladu s internim aktima HNB-a. 

Također, podaci će nakon provjere biti upućeni HANFA-i koja nadzire primjenu propisa relevantnih za tržište kapitala. 

Nismo dobili podatke za preostalih tridesetak zaposlenika ili bivših zaposlenika za koje se tvrdi da su obavili četristotinjak financijskih transakcija evidentiranih u SKDD-u premda smo od Indexa 12. siječnja zatražili da nam ih dostave bez odlaganja kako bismo i njih mogli provjeriti i uputiti HANFA-i.

Što očekujete od nadzora HANFA-e u HNB-u?

Očekujem da HANFA provjeri jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke kršili Zakon o tržištu kapitala u smislu trgovanja temeljem povlaštenih informacija.

I Vi ste 2012. trgovali obveznicama Erste banke u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, iako ste tada bili članica Savjeta HNB-a, institucije koja tu banku nadzire?

Dopustite mi da kažem par činjenica. U obveznice sam uložila krajem 2012. u primarnoj emisiji, po uvjetima iz prospekta koji su bili dostupni svim ulagačima i koji je odobrila HANFA, i držala ih do dospijeća 2017. godine. Na početku tog razdoblja, pa do lipnja 2013. bila sam vanjski član Savjeta HNB-a, ali sam bila zaposlena u drugoj instituciji te kao vanjski član Savjeta nisam imala pristup onim informacijama o bankama koje imaju zaposlenici HNB-a. 

Obveznice nisam imala kada sam postala zamjenica guvernera. 

Dodatno, treba naglasiti da Zakon o HNB-u ni tada niti sada nije zabranjivao držanje obveznica nadziranih institucija. 

‘Odredbe o zabrani trgovanja obveznicama sadržane su tek u novoj Smjernici ECB-a iz 2021.’

Zašto obveznice Erste banke niste u imovinsku karticu prijavili kao vrijednosne papire, nego kao štednju?

Prijavila sam ih kao štednju jer sam ih držala do dospijeća, čime su one po svom karakteru bile izjednačene s oročenom štednjom. Obveznicama nisam trgovala. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa niti u jednoj provjeri nije osporilo takav unos u imovinsku karticu.

HNB je u sustavu europskih banaka od 2013. Zašto je RH prihvatila gotovo sve odredbe osim one o zabrani trgovanja vrijednosnicama banaka, te zašto HNB nije sama inicirala prihvaćanje te odredbe?  

Sve odredbe Smjernice Europske središnje banke o etičkom okviru na Hrvatsku narodnu banke primjenjuju se od ulaska u blisku suradnju s ECB-om 20. listopada 2020. Odredbe o zabrani trgovanja obveznicama sadržane su tek u novoj Smjernici iz 2021., a koju Hrvatska narodna banka treba implementirati do lipnja 2023. godine, što će i učiniti. Upravo tu informaciju dobili su i svi oni koji su ovih dana o ovom pitanju tražili mišljenje Europske središnje banke. 

Cijeli intervju pročitajte na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA