Švaljek: Nisam raspolagala povlaštenim informacijama, sve ću objasniti na N1

Švaljek: Nisam raspolagala povlaštenim informacijama, sve ću objasniti na N1

Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek reagirala je na tvit našeg Domagoja Novokmeta koji je, pozivajući se na članak Indexa, napisao da u prospektu obveznica koje je kupila Švaljek piše da HNB utječe na cijenu.

“Ovo ne odgovara činjenicama. U prospektu su sadržane informacije koje svim potencijalnim ulagačima trebaju predočiti sve aspekte rizičnosti ulaganja. Na str. 21 prospekta navode se regulatorni rizici povezani s izdavateljem. Ovaj regulatorni rizik postojao je kako za mene tako i za bilo kojeg drugog ulagatelja u ovu obveznicu – upravo je svrha prospekta sve imatelje instrumenta upoznati sa svim relevantnim informacijama i spriječiti asimetričnost informacija”, napisala je Švaljek.

Novokmet ju je pitao je li u tih pet godina bila u poziciji saznati informacije o tim obveznicama i toj banci prije drugih te je li davala mišljenje o toj banci i njezinim potezima.

Nisam raspolagala povlaštenim informacijama u smislu Zakona o tržištu kapitala niti sam obveznicama trgovala. Vjerujem da će sve istrage to potvrditi. Sve detalje objasnit ću sutra za N1, uključujući i etičke aspekte koji su izazvali dosta pozornosti”, odgovorila je Švaljek na Twitteru.