Benzin najskuplji u povijesti, cijene hrane rastu: ‘Ispada da sada pa na dalje radimo samo za troškove grijanja, struje’

Benzin najskuplji u povijesti, cijene hrane rastu: ‘Ispada da sada pa na dalje radimo samo za troškove grijanja, struje’

Cijene benzina najviše su u hrvatskoj povijesti, a Vlada razmatra sniziti PDV na plin i struju

Građani Hrvatske od ponoći plaćaju najskuplje gorivo u povijesti države. Spremnik benzina je poskupio oko 12 i pol kuna, dizel za 10 kuna po spremniku. No uz inflaciju od 5 i pol posto u prosincu – poskupljenjima tu nije kraj. 

Rast će i cijene plina i struje – a onda i niza proizvoda. Sindikati i poduzetnici traže brzu reakciju Vlade. Iz Banskih dvora još uvijek samo prate situaciju, a reagirat će, kažu, na vrijeme. Piše RTL

Ovo su najviše cijene benzina u hrvatskoj povijesti. Kvalitetniji Eurosuper 100 od ponoći je tek lipu do tri jeftiniji od 12 kuna po litri. Cijene benzina porasle su u prosjeku 24 lipe, a dizelskih derivata 21 lipu po litri. Građani rezignirani – više ih ništa ne šokira.

“Uopće ne razmišljam je li to sad 10 kn više ili nije. A šta ću, voziti se mora, uopće ne razmišljam o tome niti se opterećujem time”, rekao je Stjepan iz Zagreba.

“Šta da radim? Ne možemo se mi tu boriti protiv toga. Manje ćemo se vozit”, kazao je Zvonko iz Vinkovaca.

Vlada je krajem prošle godine cijene goriva zamrznula. Sada još uvijek samo promatra.

“Na referentnim platformama naredni tjedni, odnosno mjeseci bi trebali donijeti stagnaciju, odnosno smanjenje cijena, ravnotežu na jednoj nižoj razini. Međutim, ako dođe do eskalacije, onda su sve opcije otvorene”, izjavio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Dobro da su građani mirni, jer će im živci trebati kad u travnju poskupi i plin. Zbog toga se već od jeseni za glavu hvataju poduzetnici. Dragičinu hotelu račun za grijanje u mjesec dana narastao je s 31 tisuće na čak 102 tisuće kuna. 

“Kada vam se troškovi režija povećaju 300 posto, mislim da je svima jasno da je to neizdrživo. Ne znamo da li ćemo moći opstati zbog toga što ispada da sada pa na dalje radimo samo za troškove grijanja, struje, da ne govorim da moramo zaradit i za plaće”, rekla je Dragica Domjanić, voditeljica hotela. 

Iz Udruge glas poduzetnika dive se svojim članovima kako opstaju uz sve veće troškove. Prilagodljivi su, ali sad je vrijeme na drugima, poručuju iz udruge.

“Tražimo da se i Vlada pripremi i da poduzetnicima barem malo olakša poslovanje. Prije svega smanjenje PDV-a i trošarina što se tiče goriva, stoga i na taj način bi mogla utjecati i na ostale cijene”, kazala je Branka Prišlić, glavna tajnica udruge Glas poduzetnika.

Jer skuplji plin, struja i gorivo znače skuplju proizvodnja i transport, pa onda i skuplji konačni proizvod građanima. Prošlo je vrijeme za promatranje dok zemlje u okruženju, poput Mađarske i Srbije, ograničavaju cijene osnovnih prehrambenih namirnica. Vrijeme je za konkretne poteze, poručuju sindikati.

“Bojim se da će vlada morati učiniti značajnije poteze, da li je to smanjenje BDP-a, da li je to zamrzavanje određenih cijena proizvoda, prvenstveno prehrambenih proizvoda koje ljudi najviše koriste”, izjavio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ministar gospodarstva zasad, uz osmijeh, najavljuje mogućnost smanjenja PDV-a na plin i struju.

“Na plin se u ovom trenutku obračunava 25 posto, dakle, opća stopa, na struju 13, dakle, postoji manevarski prostor. Kod struje čak i nešto veći, ali o tom po tom”, rekao je Ćorić.

Neslužbeno doznajemo, razmišlja se i o snižavanju stope PDV-a na struju i plin na 5 posto. No, to neće riješiti problem poduzetnika.

Zato im je jedina opcija, kažu, pogasiti radijatore i ubaciti još drva u vatru.