Iz Udruge Zelene i plave Sesvete upozoravaju na opasnost odlaganja otpada u centru Sesveta! ‘Gradske tvrtke trebaju biti primjer građanima, a ovime se šalje jasna poruka’

Iz Udruge Zelene i plave Sesvete upozoravaju na opasnost odlaganja otpada u centru Sesveta! ‘Gradske tvrtke trebaju biti primjer građanima, a ovime se šalje jasna poruka’

Zagrebački holding u kompleksu bivše tvornice Sljeme u Sesvetama privremeno odlaže građevinski otpad, a za to njihova podružnica Vodoopskrba i odvodnja (VIO d.o.o.) nema dozvolu.

Nakon raskida ugovora sa zaštitarskim tvrtkama o čuvanju napuštenih objekata u vlasništvu Grada, Zagrebački holding je prostor bivše tvornice za preradu mesa iskoristio kao privremeno odlagalište otpada. Javlja ZAGREB INFO

Na prostoru od 125 tisuća kvadrata tako VIO d.o.o. odlaže šutu, cigle, gumene otpornike, ali i azbest te rasvjetne stupove, a prema fotografijama koje smo objavili, jasno se vidi da je riječ o neodloženom i potencijalno opasnom otpadu.

Odlaganje bez dozvole

Iz Holdinga su potvrdili da prostor bivše tvornice koriste kao privremeno odlagalište i istaknuli kako imaju ugovor o zakupu poslovnog prostora s Gradom Zagrebom. U svakom slučaju, potvrdili su da prostor bivše tvornice koriste kao privremeno odlagalište, ali nisu odgovorili na pitanje imaju li za to dozvolu, no zato je Ministarstvo gospodarstva. Za portal Direktno.hr odgovorili su:

“Uvidom u službenu evidenciju Registra dozvola i potvrda za gospodarenje otpadom, utvrđeno je da nema podataka o dozvoli za trgovačko društvo Zagrebački holding d.o.o., podružnica Vodoopskrba i odvodnja, na lokaciji prostora bivše tvornice Sljeme u Sesvetama”.

Azbest i asfaltne podloge

Potvrdu o uklanjanju otpada iz kompleksa Sljeme, potvrdio je i Marijo Spajić iz Udruge Zelene i plave Sesvete. On kaže da su nakon što je zaštitarska tvrtka otišla iz kompleksa, iz Udruge nekoliko puta bili na prostoru te tvornice, s obzirom na to da je to gradski prostor kojeg sada više nitko ne čuva. Ono na što su naišli, sablaznilo ih je.

“Tamo su prisutni i azbest i asfaltne podloge i tako dalje. To područje bi se trebalo sanirati i ono za što se mi zalažemo, da se dobije zelena površina, odnosno da se dio tog prostora otvori građanima”, rekao je Spajić.

“Znamo što je azbest i kakav je njegov utjecaj na zdravlje i nadam se da će se uskoro pristupiti adekvatnoj sanaciji. Drugi razlog zašto snažno idemo u tom smjeru je činjenica da je riječ o centru Sesveta koji je na 200, 300 metara zračne udaljenosti od crkve, glavnog akcenta u prostoru ove zagrebačke četvrti, a s druge strane, ovakva praksa je poprilično ustaljena ovdje. Doduše to drugdje rade privatne osobe, a ovdje to rade gradska poduzeća”, nastavlja.

Nema nadzora

“Jako velik broj osoba ulazi u taj prostor i krade različiti inventar unutar Sljemena, a u zadnje vrijeme smo uočili da se dosta intenzivirao prolaz kamiona koji u biti ne ulaze na službeni ulaz, gdje se nekoć nalazila zaštitarska služba, već kroz prolaz na mjestu gdje je probijena ograda na 20-tak metara sa strane i nema nikakvog pregleda tko ulazi i zašto ulazi”, govori Spajić.

“Zanimljivo je da se na tom području nalazi 500-tinjak stupova javne rasvjete i evidentno je da se to gomila već godinama. Ako ta rasvjeta nema nikakvu funkciju, onda je treba propisno reciklirati, a ako ima nekakvu propisnu funkciju onda bi je trebalo ponovno vratiti u sustav. To definitivno nije mjesto za odlaganje otpada koji evidentno tamo propada već godinama. Možda je dio otpada i nastao od drugih tvrtki, ali nepropisno odlaganje otpada od strane drugih tvrtki na gradskom prostoru podjednako je poražavajuće.

Grad Zagreb bi hitno trebao uspostaviti kontrolu nad tim područjima. Netko je morao znati da ulaze kamioni na to područje. Odgovorne osobe moraju odgovarati za te postupke, a netko sigurna zna za to”, upozorava Spajić.

Grad kao uzor

“To je poprilično zabrinjavajuće s obzirom na to da bi gradske tvrtke definitivno trebale biti one koje su primjer ostatku građana, a ovime se šalje poprilično jasna poruka kako se treba odnositi prema okolišu, odnosno da otpad možemo odlagati gdje god želimo, što naravno ne bi trebao biti slučaj. Nadam se da će nova vlast ići prema tome da se ovakve dugogodišnje prakse spriječe”, poručuje. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA