Banožić odgovorio Milanoviću: Neka i on skine oznaku tajnosti sa svojih zahtjeva…

Banožić odgovorio Milanoviću: Neka i on skine oznaku tajnosti sa svojih zahtjeva…

Ministar obrane reagirao je u izjavi za Jutarnji list na pismo koje je predsjednik Republike Zoran Milanović poslao hrvatskom premijeru.

“S obzirom na okolnosti u kojima je nadzor provođen, mogu reći da sam zadovoljan izvješćem Glavnog inspektora obrane general pukovnika Drage Matanovića. Podsjećam na izjavu od 4. studenog 2021. godine, upravo na početku nadzora, kada je predsjednik Milanović izvršio grubi pritisak na glavnog inspektora obrane kazavši kako “U HEP-u kažu kako je supruga glavnog inspektora privremeno postavljena za direktoricu”. Time je pokazao što će Glavni inspektor i njegova obitelj prolaziti ukoliko nalaz bude nepovoljan za Milanovićeve interese”, kazao je za Jutarnji u kratkoj izjavi ministar obrane Mario Banožić nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović objavio pismo koje je uputio premijeru i u kojem tvrdi kako nalaz o izvanrednom inspekcijskom nadzoru nedvojbeno pokazuje da načelnik Glavnog stožera Robert Hranj nije prekršio zakon te da nakon ovakvog nalaza nije u mogućnosti surađivati s ministrom obrane.

U svom pismu Milanović posebno apostrofira činjenicu da je dokument od strane ministra obrane klasificiran oznakom “ograničeno” pa stoga javnost ne može biti upoznata s njegovim sadržajem i poziva premijera da deklasificira dokument. No, u Ministarstvu obrane ističu kako je dokument klasificiran tom oznakom u skladu s Pravilnikom o tajnosti podataka obrane.

U članku 9 Pravilnika stoji da se stupnjem tajnosti “ograničeno” između ostalog klasificiraju “zapisnici i dokumenti o inspekcijskim nadzorima Inspektorata obrane”.

“Nalaz inspektorata je klasificiran dokument i kao takav ima određen stupanj tajnosti. Prema modelu reciprociteta neka predsjednik Republike skine oznake tajnosti sa 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom, 125 zahtjeva za različite protokolarne stvari, zahtjeva za korištenjem motorne jahte “Učka”, zahtjeva za korištenjem usluga manjih postrojbi, zahtjeva za korištenjem vozila i vozača Oružanih snaga te za ostale potpore na koje su stavljene oznake tajnosti kako bi javnost dobila uvid u cjelokupnu situaciju i prosudila”, ističe u svojoj izjavi ministar obrane, prenosi Jutarnji.