Škoro ima već treći saborski klub u godinu i pol dana. Sad je opet saveznik s čovjekom koji nije baš lijepo govorio o njemu

Škoro ima već treći saborski klub u godinu i pol dana. Sad je opet saveznik s čovjekom koji nije baš lijepo govorio o njemu

Piše
Dražen Ciglenečki

Jedno je od obilježja aktualnog saziva Sabora prelijevanje zastupnika između oporbenih klubova desne orijentacije. Nastavilo se to utemeljenjem Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku, koji su formirali neovisni Milan Vrkljan koji je mandat osvojio na listi Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro kojem je to, nakon DP-a i Hrvatskih suverenista, već treći klub u godinu i pol dana, te Ružica Vukovac koja je u Sabor također ušla s Domovinskim pokretom. Javlja NOVI LIST

Svo troje su, dakle, nakon parlamentarnih izbora pripadali istoj opciji, zatim su se razišli, a sada su opet skupa. Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto su početkom prošle godine napustili Domovinski pokret i radili su na osnivanju vlastite stranke. No Vrkljan nije više imao strpljenja čekati i otišao je svojim putem. Škoro se poslije raskola u DP-u, zajedno sa sestrom Vesnom Vučemilović, priključio Klubu Hrvatskih suverenista. Ona se odmah učlanila u tu stranku, a Škoro je najavljivao da će i on to učiniti. Međutim, eto, nije. Ružica Vukovac je u Domovinskom pokretu bila privržena Škori, kao članica stranačkog Predsjedništva nije to skrivala i nije prošlo puno vremena dok mu se nije ponovo pridružila. Po novom, klub Domovinskog pokreta broji samo sedam zastupnika, a Hrvatski suverenisti su, izgubivši nakon Hrvoja Zekanovića i Škoru, pali na četiri.

Vrkljan, koji je predsjednik Kluba Za pravednu Hrvatsku, ispričao nam je zašto je točno odlučio krenuti u ovu novu političku avanturu.

– Iz Domovinskog pokreta sam, iako sam bio predsjednik kluba, zapravo izašao zbog Karoline. Snažno sam je tada podržao, dao sam joj svojevrsni primat i rekao joj neka napravi političku stranku i zastupnički klub u kojem bismo djelovali. Međutim, prošlo je godinu dana i ništa se nije dogodilo. Više puta sam govorio Karolini da ne možemo u politici funkcionirati kao slobodni strijelci, da moramo osnovati stranku, ali ona nije pokazivala nikakve ambicije u tom pravcu. Kako ja nisam došao u Sabor da bih bio u hladovini, nego raditi, zbog toga sam u svega nekoliko dana sa Škorom i Ružicom dogovorio Klub Za pravednu Hrvatsku. Još se troje zastupnika nudilo, ali procijenio sam da je trenutačno optimalno da nas bude troje, rekao nam je Vrkljan.

Paralelno s Klubom osnovana je udruga Pravedna Hrvatska, koja će prerasti u stranku naziva identičnog klubu. Kada je Vrkljan odlazio iz Domovinskog pokreta, nije nimalo pozitivno govorio o načinu na koji je Škoro upravljao strankom, ali danas naglašava da nikada nije izjavio da on nije dobar predsjednik.

– Jedino sam isticao da Škoro nije slobodan čovjek. Upozoravao sam ga da neke stvari u DP-u nisu kako treba, ali on očito nije bio u poziciji da to presiječe. Uvijek sam tvrdio da problem Domovinskog pokreta nije Miroslav Škoro. Nisam se nikad razišao, pa da bih se sada iznova spojio. Osim toga, a to je prava rijetkost u polici, Škoro se meni u jednom televizijskom intervjuu ispričao, kazao je da je pogriješio, da mu je žao što me nije slušao jer sam bio u pravu. Zato smo se, kada smo sjeli, vrlo brzo dogovorili, zaključuje Vrkljan.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA