Bujančeva Bujica Media pred stečajem

Tvrtka osnovana 2017. je zbog 184.460 kuna duga koji mjesecima ne podmiruje na prijedlog Fine dobila privremenu stečajnu upraviteljicu. Kontroverzni televizijski urednik i voditelj Velimir Bujanec zasad bez komentara   

Piše: Miroslav Edvin Habek objavljuje ZAGREBI.HR

Trgovački sud u Zagrebu je u predloženom stečajnom postupku nad Bujica Media j.d.o.o., tvrtkom urednika i voditelja emisije Bujica Velimira Bujanca, za privremenu stečajnu upraviteljicu imenovao Ivanu Brebrić iz Zagreba, a odluku o stečaju tvrtke najavio za iduće ročište zakazano za 9. ožujka.

Prošlotjedno rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda uslijedilo je nakon sudske odluke u studenome  o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Bujica Medijom j.d.o.o., tvrtkom s nešto više od 180.000 kuna utvrđenog duga.

Bujanec jedini vlasnik i direktor 

Konkretno, pak, prijedlog za pokretanje stečaja podnijela je Financijska agencija (Fina), navodeći kako je krajem rujna Bujica media j.d.o.o imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 184.460 kuna.       

No, za istaknuti je i kako je sudskim zaključkom iz sredine listopada bilo naređeno Velimiru Bujancu kao ovlaštenom zastupniku Bujica Medije da predviđenom zakonskom roku dostavi izvješće o financijsko-gospodarskom stanju i imovini te tvtrke – popisu nekretnina i pokretnina, tražbina te o iznosu novca na računima. 

Ako Bujanec to ne učini, sud će odrediti saslušanje, a u slučaju neodazivanja, može odrediti dovođenje i novčanu kaznu do 10.000 kuna, isticalo se u sudskom dokumentu.

S druge strane, u pretrazi sudskog registra može se pronaći da je Bujica Media j.d.o.o za produkciju i usluge osnovana u rujnu 2017. sa samo deset kuna temeljnog kapitala, a sjedište tvrtke je u Ulici Blage Zadre u Sesvetama. Kao osnivač, jedini član tvrtke i direktor  u sudskom registru naveden je Velimir Bujanec.

Prema objavljenom računu dobiti i gubitka za poduzetnike za 2020., Bujica media j.d.o.o. imala je 468.793 kune ukupnih prihoda te 398.404 kuna rashoda. Dobit nakon oporezivanja iznosila je 64.592 kune. 

Prema posljednjoj sudskoj odluci, privremena stečajna upraviteljica Bujica Medije ovlaštena je stupiti u poslovne prostorije dužnika, a uprava dužnika dužna je dopustiti uvid u knjige i poslovnu dokumentaciju dužnika, uvid u imovinu dužnika. Protiv osoba koje se tome usprotive može se narediti dovođenje, izreći novčana kazna i odrediti kazna zatvora, sukladno odredbama Stečajnog zakona. 

Također, privremena stečajna upraviteljica dužna je u roku od 30 dana ispitati postoji li i nadalje kod dužnika neki od stečajnih razloga, ali i ispitati ima li dužnik imovinu koja bi činila stečajnu masu, te mogu li se tom imovinom uopće pokriti troškovi postupka.

Ili je jednostavnije, navodi se u sudskoj odluci, utvrditi da postoje uvjeti za finalni schluss – otvaranje i istovremeno zaključenje stečajnog postupka Bujica Medije.

Pokušali smo dobiti komentar Velimira Bujanca, u čemu nismo uspjeli, a ako nam se javi objavit ćemo ga naknadno.   

VEM kažnjavao tv nakladnike zbog Bujančevog govora mržnje

Bez obzira na ishod ovog postupka, vrijedno je istaknuti i da je ovo samo najnoviji obračun Bujice s institucijama hrvatske države. Naime, prije eventualnog gašenja Bujančeve tvrtke odlukom Trgovačkog suda, podsjećamo i da je medijski regulator – Vijeće za elektroničke medije (VEM) prije nešto više od tri godine donijelo odluke o privremenom oduzimanju koncesija nakladnicima više televizija zbog govora mržnje utvrđenoga u emisiji Bujica od 5. studenoga  2018.  

Na 24 sata bila je oduzeta koncesija nakladnicima televizije Z1 televizija d.o.o. – kanal Z1 televizija, Slavonsko-brodska televizija d.o.o, – kanal SBTV, OAR d.o.o. – kanal Osječka televizija, te na četiri sata televizijskim nakladnicima Mijor d.o.o. – kanal Srce TV, Robur j.d.o.o. – kanal Adriatic TV i Televizija Jadran d.o.o. – kanal TV Jadran.  Stoga zaključno, Z1 televizija, SBTV i Osječka televizija bili su dužni prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 00:00 do 23:59 sati, a televizije Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran u isti taj dan od 18:59 do 22:59 sati. 

S druge strane, kako bi cinici rekli, hrvatske institucije možda sada i uzvraćaju udarac – odnosno ispod radara javnosti donose odluke o Bujančevu poslovanju i djelovanju nakon njegovog vjerojatnog najvećeg ‘institucionalnog’’ uspjeha – prosvjeda ispred sjedišta Agencije za elektroničke medije (AEM) u siječnju 2016., te darovanja šajkače bivšoj ravnateljici VEM-a Mirjani Rakić. Tada je u njegovoj pratnji, prema medijskim napisima, bilo više od 5000 ljudi. 

Bujanec je, sada – šest godina kasnije, pred Trgovačkim sudom ipak sam.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA