Sponzori sporta (1.): HEP financira 18 nacionalnih sportskih saveza, kriteriji nepoznati

Sponzori sporta (1.): HEP financira 18 nacionalnih sportskih saveza, kriteriji nepoznati

Nakon privatizacije Croatia osiguranja, koja je sportu godišnje davala po 30-ak milijuna kuna, ulogu glavnog sponzora preuzeo je elektroenergetski koncern s godišnjom dobiti od 1,4 milijarde kuna, a čiji je jedini član skupštine ministar Tomislav Ćorić. Za razliku od drugog velikog sponzora, Janafa, HEP kriterije i iznose dodijeljene pojedinim savezima ne želi objaviti

Piše: Saša Paparella Vijest objavljuje ZAGREBI.HR

Godinama je glavni sponzor hrvatskog sporta bila Croatia osiguranje. Financirali su osiguravatelji sportske saveze ali i klubove, što se moglo vidjeti i po njihovim nekadašnjim imenima  – prije desetak godina najuspješniji  domaći rukometni klub zvao se RK Croatia osiguranje, a najtrofejniji vaterpolski klub Jug Croatia osiguranje. Imali smo tada i Košarkaški klub CO, u Rijeci odbojkaški klub Rijeka CO i Plivački klub Primorje CO.

Visine tih sponzorstava nisu objavljivane, a iz tog nam je razdoblja ostalo tek pitanje iz 2010. saborskog zastupnika Dragutina Lesara Vladi RH  “koliko su novca javna poduzeća i ostale tvrtke u većinskom vlasništvu države potrošile na sponzorstva i donacije”. Ispostavilo se tada da su državna poduzeća sportašima podijelila 53 milijuna kuna. 

‘Državna poduzeća glume sponzore’ 

Lesar se javno upitao ima li takav model smisla, te – tko određuje kriterije za dodjelu novca? “Nedopustivo je da državna poduzeća glume sponzore i donatore s novcem koji je trebao završiti u državnom proračunu, a posao je države da onda odluči kome će ga davati. Nema kriterija po kojima se odlučuje, pa menadžeri imaju diskrecijsko pravo odlučiti kome će dati novac. Tako se ne smije upravljati državnim resursima!”, upozoravao je Lesar, zaključivši kako “državne tvrtke to sigurno ne čine bez znanja predstavnika Vlade u NO”. 

Njegova je opaska ipak izazvala komentar jednog od tih Vladinih predstavnika. “Najdarežljivija tvrtka među državnim poduzećima, Croatia osiguranje, na sponzorstva i donacije potrošila je 46 milijuna kuna, a od toga su sportu namijenili 28 milijuna. Član NO te osiguravateljske kuće Andrija Hebrang nije htio komentirati tu darežljivost, tek je dometnuo da je, između ostalog, i zbog takvih stvari nedavno smijenjen predsjednik uprave CO Hrvoje Vojković”, objavio je tada Novi list, a prenio Tportal

A onda je 2013. Adris kupio Croatia osiguranje i nakon te privatizacije  situacija se promijenila – model je ostao isti, ali se promijenio glavni sponzor. Umjesto CO, danas je to HEP, kompanija u državnom vlasništvu kojoj to nije problem jer je u 2020. ostvarila  9,5 milijardi kuna prihoda, uz 1,4 milijardi neto dobiti. 

Zato web stranicama niza pojedinih saveza, umjesto loga CO, sada dominira logo elektroenergetskog koncerna. Treba reći da je HEP i ranije pomagao sport, pa se još u citiranom tekstu iz 2010. navodi: “Nakon CO najdarežljiviji je, kao i prethodnih godina, bio HEP s 19,3 milijuna kuna namijenjenih sportu”. 

Vodeći domaći osiguravatelj doduše i dalje povremeno financira sport, pa su tako sredinom siječnja 2022. predsjednik HNS-a Marijan Kustić i predsjednik Uprave CO Davor Tomašković potpisali višegodišnji sponzorski ugovor. Iako je Tomašković tada istaknuo da je “CO dugogodišnji i vjerni prijatelj hrvatskog sporta”, činjenica je da su sponzorstva te osiguravateljske kuće puno mršavija otkako više ne dijele državni, već privatni novac. Na naš upit zašto sada manje sponzoriraju sport, iz CO nismo dobili odgovor.    

No zato nam je iz HEP-a stigao impresivan popis prema kojem su tijekom 2020. i 2021. sklopili ugovore o sponzorstvu s čak 18 nacionalnih saveza olimpijskih sportova: skijaškim, košarkaškim, vaterpolskim, rukometnim, odbojkaškim, nogometnim, plivačkim, judo, ragbijaškim, teniskim, biatlonskim, mačevalačkim, stolnoteniskim, hrvačkim, atletskim, gimnastičkim, hokejskim i streljačkim. 

Nismo uspjeli doznati vrijednost pojedinih sponzorstava, odgovoreno nam je da se “osim javno dostupnih podataka, sadržaj Ugovora nije moguće dostaviti trećoj strani bez pristanka obje strane potpisnika”. 

Također nismo uspjeli doznati, niti nakon ponovljenog upita, koliko ukupno HEP godišnje daje za sponzorstva u sportu.  

‘Ne pomažemo sportskim savezima, već reklamiramo HEP’

Vlada RH kontrolira HEP preko jedinog člana njegove skupštine, a to je ministar Tomislav Ćorić. Zato je važno imati u vrhu saveza ljude bliske vladajućoj stranci, pa je tako primjerice u Hrvatskom judo savezu (HJS) član upravnog odbora, ali i jedan od čak trojice počasnih predsjednika (?) Tomislav Čuljak, slavonski kadrovik HDZ-a. Tako dobre političke veze vjerojatno su pomogle da HEP postane, kako se navode na web stranici judo saveza, ‘glavni sponzor’. I drugi počasni predsjednik judo saveza, general Josip Lucić, otvoreno se svrstao uz tu stranku – lani je bio glavna zvijezda promotivnog spota HDZ-ovog Davora Filipovića u kampanji za gradonačelnika Zagreba. U tom se spotu pojavljuje i Perica Bukić, prvi operativac Hrvatskog vaterpolskog saveza i nekadašnji saborski zastupnik HDZ-a. Dakako, HEP sponzorira i taj sportski savez.  

Na pitanje HEP-u po kojem kriteriju se određuje koje će saveze financijski pomagati, neodređeno nam je odgovoreno da se “odluka o ulasku u sponzorski odnos s pojedinim sportskim savezom donosi na temelju ocjene zaprimljene ponude za sponzorstvo”. 

Iako se neki poznavatelji čude zašto se HEP koji toliko dominira tržištem  uopće mora oglašavati, u kompaniji tvrde da “sklapanjem sponzorskih Ugovora HEP ne pomaže sportske saveze, već za uložena sredstva ostvaruje komercijalnu marketinšku korist kroz vidljivost brenda te mogućnost plasmana marketinških poruka, a putem sa savezima ugovorenih komunikacijskih platformi. Stoga je sponzorstvo u ovom slučaju jedan od alata za ostvarenje komercijalnih ciljeva HEP-a kao trgovačkog društva koje posluje na otvorenom tržištu. Posljedično i strateški, svojim ulaganjima u sponzorstva sportskih saveza HEP pruža snažnu podršku sportašima koji su značajni promotori Hrvatske u svijetu te utječe na razvoj sporta i podizanje kvalitete života u zajednici”. 

Janaf pojedinim savezima daje i do 700.000 kn godišnje

Uz HEP, važan sponzor sportskih saveza je Janaf, jedina od upitanih tvrtki i institucija institucija iz koje smo dobili precizne podatke o tome koga su sve sponzorirali zadnje dvije godine.

“U 2020. godini, Janaf d.d. je sklopio ugovore o sponzorstvu s Hrvatskim rukometnim savezom za suradnju u razdoblju 2020.-2023. u iznosu od 2.550.000 kuna. Skijaški savez dobio je 700.000, judo savez 650.000, plivački savez 350.000, hrvački savez 200.0000 i Hrvatski savez sinkroniziranog plivanja 5.000 kuna”, rečeno nam je. 

U 2021. godini, od Janafa je najizdašnije sponzorstvo dobio Hrvatski vaterpolski savez – 1,2 milijuna kuna, za suradnju u razdoblju 2021.-2022. Košarkaši su dobili 700.000, tenisači 500.000, plivači 200.000, gimnastičari 170.000, karatisti i boksači po 100.000 kuna. Nadalje, po 50.000 kuna dobili su judo, odbojkaški, konjički i atletski savez, sinkroniziranom plivanju pripalo je 30.000 kuna, hrvačima 25.000 a Hrvatskom savezu košarke u kolicima 20.000 kuna.  

“Društvo Janaf kotira na Zagrebačkoj burzi i financira se isključivo iz sredstava koja ostvaruje iz obavljanja svojih djelatnosti, nije niti direktni niti posredni korisnik sredstava državnog proračuna i subvencija, niti je država za njega izdala bilo kakva državna jamstva. U svom poslovanju Janaf se vodi načelima društvene odgovornosti pomažući rad, aktivnosti, programe i projekte iz različitih područja društvene zajednice. Dodjela sredstava za donacije i sponzorstva provodi se temeljem Pravilnika o donacijama i sponzorstvima, internog akta Društva”, navodi se u odgovoru koji nam je poslala Michaela Julijana Vranješ, koordinator korporativnih komunikacija Janafa. 

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA