Tomašević uvodi novi model skupljanja otpada, evo koliko će vas to koštati i kako će kažnjavati one koji ne budu surađivali

Tomašević uvodi novi model skupljanja otpada, evo koliko će vas to koštati i kako će kažnjavati one koji ne budu surađivali

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak je u obraćanju novinarima otkrio je kako grad uvodi novi sustav naplate komunalnog otpada.

S potpuno novim sustavom, cilj je općenito smanjiti količinu zagrebačkog otpada. Javlja ZAGREB INFO

“Usluga će se naplaćivati prema stvarno odvoženom miješanom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bi riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama”, rekao je Tomašević time najavljujući promjenu s dosadašnjeg plaćanja po kvadraturi.

Ova odluka, dodao je Tomašević, u četvrtak je puštena u 30-dnevno javno savjetovanje, te će potom stupiti na snagu prvog srpnja.

Novim pravilima, plaćanje odvoza dijelit će se na fiksni i na varijabilni dio. Tako će, otkriveno je, cijena fiksnog dijela za kućanstva iznositi 45 kuna, a za pravne osobe 90 kuna. Trenutno se također predlaže i da vrećica od 20 litara košta 4 kune s PDV-om, a ona od 40 litara, 8 kuna s PDV-om.

“Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. Varijabilni dio će ići na način da će građani otpad odlagati u službene vrećice i da će se otpad plaćati po vrećicama koje će se kupovati u trgovinama da bi bile dostupne svima. Vrećica će imati cijenu 4 kune. Taj model omogućuje da maknemo kante s javnih površina. Ovaj model nam omogućuje da smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu”, istaknuo je Tomašević, detalje modela kakav već imaju brojni švicarski gradovi.

Na taj način, oni koji ne odvajaju otpad, imati će veće račune.

Partnerstvo s građanima ključno

U pomoć je pozvao građane, koji promjenom svojih navika mogu pomoći u gradskom gospodarenju otpadom.

Tomašević je također i najavio popuste za obitelji s malom djecom (ako koriste pelene, te obitelji dio vrećica dobivaju besplatno) i socijalne popuste.

Jeftinije cijene očekuju i one koji koriste reciklažna dvorišta. Sve u svemu, ovisno o odvajanju otpada, neki će troškove odvoza plaćati svega 49 kuna, drugi primjerice 237 kuna.

Kod višestambenih zgrada, gradonačelnik ističe kako je bitno da su kante za smeće pod kontrolom suvlasnika zgrada i drže se u spremnicima, dvorištima, haustorima.

“U centru se planiraju i investicije podzemnih spremnika, no to se ne može u cijelom gradu. Postoje i ugovorne kazne od 500 kuna za fizičke, a 1000 kuna za poslovne korisnike za neodvajanje otpada. Svaki ulaz će morati imati svoj spremnik pod kontrolom”, upozorio je Tomašević kako kantama treće osobe ne bi trebali imati pristup kantama.

Inače, Zagreb je 2020. platio kazne od 9 milijuna kuna zbog toga što nije smanjio količinu otpada, prema smjernicama Europske unije. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA