Ovako to rade Irci: Recept za fini pire od krumpira s nekoliko sastojaka iznenađenja

Ovako to rade Irci: Recept za fini pire od krumpira s nekoliko sastojaka iznenađenja

Idealan pire od krumpira u većini svijeta podrazumijeva glatku smjesu bez grudica. U Irskoj to nije slučaj. Irci preferiraju colcannon.

Colcannon je tradicionalni irski recept za pire krumpir u koji se dodaje zeleno povrće, te obilno začinjava maslacem. Svaka obitelj u Irskoj ima svoj recept za ove krumpire., piše punkufer.hr

Mi vam donosimo verziju s keljem i mladim lukom koji po želji možete poslužiti s hrskavim komadićima pržene slanine.

Sastojci za colcannon krumpir:

  • 2 kg krumpira
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 10 g sitno nasjeckanog mladog luka
  • 1 srednje velika glavica kelja
  • sol i papar po želji
  • sitno nasjeckani peršin za posipanje
  • prženi komadići slanine za posluživanje

Priprema krumpira calcannon:

  1. Kelj naribajte na manje trakice i stavite kuhati u lonac s oko pola litre vode. Kada voda zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte desetak minuta dok kelj ne omekša.
  2. Ocijedite vodu od kelja, ali sačuvajte tekućinu u kojoj se kelj kuhao.
  3. Tekućinu u kojoj se kelj kuhao vratite u lonac, dodajte još vode, pa stavite kuhati očišćene krumpire nasjeckane na kocke otprilike iste veličine.
  4. Kuhajte krumpire oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne omekšaju.
  5. U drugoj zdjeli ugrijte punomasno mlijeko s nasjeckanim mladim lukom, solju i paprom.
  6. Ocijedite kuhani krumpir i pretvorite ga u pire gnječilicom za krumpir. Dodajte kuhane trakice kelja i prelijte preko svega mlijeko sa začinima. Dobro promiješajte.
  7. Poslužite sa sitno nasjeckanim peršinom i nešto dodatnog maslaca. Dobar tek!