U Zagorju zbog današnjeg obilježavanja Dana sv. Vinka – izdano i posebno priopćenje — Župan Kolar pozvao vinare da se na Vincekovo pridržavaju epidemioloških mjera

U Zagorju zbog današnjeg obilježavanja Dana sv. Vinka – izdano i posebno priopćenje — Župan Kolar pozvao vinare da se na Vincekovo pridržavaju epidemioloških mjera

Povodom blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinograda, vinogradara i vinara, Krapinsko – zagorska županija objavila je prigodno priopćenje, u kojem je navedena i poruka župana Željka Kolara. Javlja ZAGORJE COM

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

22. siječnja slavi se blagdan Svetog Vinka, ili kako je u narodu uobičajeno Vincekovo. Sveti Vinko bio je đakon u hispanskom gradu Cezaraugusti a za vrijeme vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji gdje je i sahranjen. Mučenje Sv. Vinka poistovjećuje se sa branjem, lomljenjem grožđa i hvatanjem mošta, stoga je on postao zaštitnik vinogradara i vinara. Smatra se da je preminuo 22. siječnja te se na taj dan slavi Vincekovo.

 Na taj dan vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu te iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj da se na taj dan objesiti komad suhog mesa na trs da bi grozdovi izrasli veliki kao i taj komad mesa.

 Vincekovo označava i početak radova u vinogradu a vinogradari mole Sv. Vinka za bolji urod o ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i od svega drugog što vinogradu može naštetiti.

 Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko je ukorijenjena na području Krapinsko – zagorske županije, koja danas zauzima istaknuto mjesto na enogastro karti Hrvatske i svijeta. Zagorje je danas izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih, najboljih, najskupljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina.   

Na toj činjenici prije svega treba zahvaliti našim vinarima, koji konstantno ulažu u sebe i svoje znanje i stoga nimalo ne čudi da posjetitelji ne iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva dolaze osjetiti i doživjeti čar Zagorja kroz kapljicu zagorskog vina.

Pozivam vinogradare i vinare, kao i sve ostale ljubitelje dobre vinske kapljice koji planiraju obilježiti Vincekovo, da to učine pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera. Njegujmo tradiciju, i budimo odgovorni, uz želje da se ostvari izvrsna vinska 2022. godina!”

Župan

Željko Kolar

Vijest je na LINKU

ZAGORJE COM