Zadar i Hrvatska danas se sjećaju akcije “Maslenica”

Zadar i Hrvatska danas se sjećaju akcije “Maslenica”

Na današnji dan, prije 29 godina, počela je prva velika oslobodilačka akcija Hrvatske vojske – Maslenica. Osim što je, zbog sudjelovanja svih grana hrvatske vojske, Maslenica preokrenula daljnji tijek ratovanja, ona je bila uvod u završne operacije Bljesak i Oluju. Njezinom provedbom oslobođena su 92 kilometra četvorna teritorija, te stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske., Piše HRT

Na današnji dan 1993. godine, u 6 sati ujutro, počela je vojno-redarstvena operacija Maslenica. U tri je dana u zadarskome zaleđu oslobođeno 15-ak sela, deblokiran je Zadar, oslobođene važne strateške točke kao što su Novsko i Masleničko ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik i Zračna luka Zadar. 

Tijekom prvoga tjedna akcije poginulo je 18 branitelja i troje civila, a 158 vojnika i policajaca je ranjeno. Vojno redarstvena operacija Maslenica podigla je moral i samopouzdanje hrvatskih snaga kao i spremnost i odlučnost da se oslobodi čitav privremeno okupirani teritorij Republike Hrvatske.

Uoči obljetnice jučer je premijer Andrej Plenković u pratnji generala Ante Gotovine u Maslenici položio vijenac kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica .

Program obilježavanja počinje budnicom gradske glazbe zadarskim ulicama. Nastavlja se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskome groblju te na spomen-obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića, a potom i ispred Kocke – Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u parku u uvali Jazine gdje će održati i prigodni program. Odatle će krenuti i mimohod vojnih postrojba, sudionica VRO Maslenica preko gradskog mosta do crkve sv. Šimuna u kojoj će biti služena misa za Domovinu.

Bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće i kod Masleničkog mosta, Islamu Latinskom te Kašiću, ključnom mjestu za obranu cijeloga kraja.

VIDEO IZVOR: MORH/YT