Bilić-Erić po prihodima prestigao Finu GS i ugrozio Klemma

Zaštitarska tvrtka iz Sesveta, čiji je većinski vlasnik bio Vinko Žuljević Klica, grabi prema trećem mjestu po prihodima, odmah iza nedostižnih Securitasa i Sokola d.o.o Zlatka Marića   

Piše: Saša Paparella Objavljuje portal ZAGREBI.HR

Tvrtka Bilić-Erić snažno grabi prema vrhu – zaštitari iz Sesveta povećali su u 2020. svoje prihode na 125,1 milijuna kuna, sedam milijuna više u odnosu na prethodnu godinu i sada su četvrti u svojoj branši. Prestigli su državnu tvrtku Fina GS Fin, a koja je zabilježila pad od dva milijuna kuna, na 121,6 milijuna, može se iščitati iz analize sektora koju je za potrebe časopisa Zaštita i Hrvatskog ceha zaštitara – Strukovne zaštitarske komore napravio Ekonomski institut Zagreb. 

Fina GS sada je peta, a također državna tvrtka AKD-zaštita je šesta.  

Klemm uprihodio 9 mil. kn manje pa otišao u zatvor 

Time se Bilić-Erić probio nadomak trećeg mjesta rang-liste vodećih domaćih zaštitara na kojem je – sve dok se ne objave rezultati poslovanja za 2021. – zasad Klemm sigurnost. Buduća rošada je lako moguća jer su prihodi tvrtke Josipa Klemma u 2020. pali za čak devet milijuna kuna, sa 137,2 na 128 milijuna kuna. Potom je u siječnju 2021. osnivač tvrtke Klemm otišao na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen jer je svoju tvrtku fiktivnim ugovorima oštetio za gotovo tri milijuna kuna. Klemmov je odlazak u zatvor dodatno oslabio tvrtku, što otvara mogućnost Bilić-Eriću da – naravno ako ne ostanu bez unosnih poslova za Zagrebački holding – zasjedne na treće mjesto. Dalje od toga niti ne može dobaciti, jer su mjesta na samome vrhu zacementirana – prvi je Securitas Hrvatska d.o.o., tvrtka s 2228 zaposlenih i prihodom od 288,871 milijuna, a drugi je Sokol d.o.o. u  vlasništvu Zlatka Marića, s 2151 zaposlenika i prihodom od 251 milijuna kuna, odnosno dvostruko više od Bilić-Erića. 

‘Klica, poduzetnik bez ijedne tvrtke’

Tvrtka Bilić-Erić je od svojih početaka silovito krenula, brzo se uvrstivši među vodeće zaštitare, jer nisu prezali od preuzimanja riskantnijih zadataka. U poslu im je pomogao i imidž suvlasnika firme  Vinka Žuljevića Klica, u ratno doba važnog člana Kažnjeničke bojne HVO-a, iako su ostali suvlasnici Bilić-Erića tvrdili kako taj povremeni gost crne kronike nema udjela u njihovoj tvrtki. Posao im se dobro razvijao sve dok se nije pojavio Josip Klemm, dugogodišnji predsjednik Udruge specijalne policije, koji se pokazao jačim igračem i istisnuo Klicu iz unosnih redarskih poslova u desetak noćnih klubova u Zagrebu i na Zrću. 

Brzorastuća tvrtka Klemm sigurnost je 2012. skočila sa sedmog na treće mjesto po prihodima, preskočivši pritom i Klicu i njegove kompanjone. Klemmovi su se prihodi od 2010. do 2012. udvostručili, sa 40,3 milijuna na 80,4 milijuna kuna, a po dobiti je 2012. bio drugi, odmah nakon Sokol Marića. Izgledalo je kao da ga nitko više ne može zaustaviti. 

U međuvremenu je, u svibnju 2015. u Sesvetama smaknut Klica, kojeg smo tada nazvali “poduzetnikom bez ijedne tvrtke, čiji ćete ime uzalud tražiti u sudskim registrima”.

Već u siječnju 2016. njegova se udovica Dragica Žuljević ipak upisuje u sudski registar kao vlasnica 54 posto tvrtke Bilić-Erić, čime su potvrđena ranija nagađanja da je njen pokojni suprug ipak bio većinski vlasnik te zaštitarske tvrtke. Uskoro je sve to prodala – već u svibnju 2017., gospođa Žuljević je 30 posto udjela u tvrtki prepustila zagrebačkoj Posmrtnoj pripomoći. Preostalih 24 posto udjela od nje su kupili Matija Jozić, direktor i Slavko Petričević, prokurist Bilić-Erića; njih dvojica su zahvaljujući udjelima koje su od ranije držali svoje vlasništvo zaokružili na 70 posto.  

Čuvari praznih stanova i napuštenog vodocrpilišta

Tada smo pitali upravu Posmrtne pripomoći kako to da se šire u sektor zaštitarstva, na što nam je odgovoreno da “due diligence pokazuje da je Bilić-Erić dobra i perspektivna tvrtka, prikladna za dugoročno ulaganje. Vidimo da manje tvrtke polako otpadaju, a na tržištu opstaju samo one najveće”. Dobro su procijenili jer Bilić-Erić, dobrim dijelom i zahvaljujući unosnim poslovima sa gradom Zagrebom,  kontinuirano raste. No u siječnju 2021. Posmrtna pripomoć je ipak, iako su prethodno najavili dugoročno ulaganje, izašla iz vlasništva, a jedini vlasnici tvrtke postaju  Petričević i Jozić. Potonji je suprug Mirke Jozić, dugogodišnje pročelnice za gospodarstvo gradonačelnika Milana Bandića, za čijih je mandata Bilić-Erić dobio cijeli niz poslova, pa tako i onaj čuvanja praznih gradskih stanova. Naravno, tvrdilo se kako ta rodbinska veza nema nikakve veze sa zaštitarskim poslovima koje grad dodjeljuje. 

Nove zagrebačke vlasti upravo reorganiziraju Zagrebački holding, pa tako primjerice u tvrtki Vodoopskrba i odvodnja (VIO) preispituju treba li Bilić-Eriću i dalje plaćati čuvanje odlagalište zemlje u Sv. Klari i napuštenog vodocrpilišta na Jakuševcu. Nakon što se donese odluka treba li neke od takvih ugovora raskinuti, bit će jasnije može li Bilić-Erić prestići Klemma. 

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA