Bivša šefica u Državnim nekretninama: Kolegice su Banožiću kupovale peglu, jastučiće…

Bivša šefica u Državnim nekretninama: Kolegice su Banožiću kupovale peglu, jastučiće…

Koncem proteklog tjedna, na vrhuncu interesa javnosti za okolnosti pod kojima je državna tvrtka Državne nekretnine u vrlo kratkom roku obnovila stan u kojem živi Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića. Sada se oglasila Maja Đerek, bivša djelatnica Državnih nekretnina koja je prijavljivala, kaže, brojne nepravilnosti. Među ostalim, rekla je da je ministar Banožić sam sebi birao stan.

U Saboru se ovoga tjedna raspravlja o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača, te je tom prilikom ondje danas bila i Maja Đerek., donosi N1

“Prijavila sam koruptivne radnje”

“Trenutno postoji mnogo nas koji smo prijavili napravilnosti i odlučili smo se grupirati i iznijeti javnosti i putem amandmana na ovaj zakon koji je na prvom čitanju, nekako iznijeti one stvari koje su dosad kočile zakon. Zakon je bio mrtvo slovo na papiru, nitko ga nije zaštitio dosad, a već je dugo na snazi. Ja sam prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci sam dobila otkaz, od toga je prošla godina i 4 mjeseca, nisam dobila zaštitu i nisam dobila nijedan odogvor na svoje prijave. Treba raditi na tome da sustav zaštiti zviždače.

Kome je sve prijavljivala nepravilnosti?

“Frku-Petešića ne bih komentirala, jer u tom sektoru nisam radila, ali imam saznanja jer sam radila u Državnim nekretninama. Ali činjenica je da su Državne nekretnine provele javnu nabavu i da je stan u mjesec dana od potresa obnovljen.

Prijavljivala sam Nadzornom odboru od kojeg nikad nisam dobila odgovor, prijavljivala sam tadašnem ministru i sadašnjem koji je tada tek došao na funkciju, pismeno i usmeno, prijavljivala sam i tijelima unutar Državnih nekretnina, podigla sam dvije tužbe i kada sam vidjela da od toga ništa podnijela sam i kaznenu prijavu USKOK-u koja je, pretpostavljam, u obradi, nisam dobila povratnu informaciju još uvijek”, kaže.

“Banožić sam izabrao stan”

Među ostalim, rekla je da je ministar Banožić sam sebi birao stan.

“Meni je moja nadređena rekla da je ona s njim bila u tom stanu i da je taj stan izabran za njega”, kaže Đerek danas u izjavi medijima.

Inače, Maja Đerek, diplomirana je pravnica s položenim pravosudnim ispitom i više od 12 godina radnog iskustva na raznim poslovima u struci, do 19. listopada 2020. bila je zaposlenica tvrtke Državne nekretnine, a 29. rujna 2020. uručena joj je Odluka o redovitom otkazu uvjetovanom skrivljenim ponašanjem radnika. Istoga tog 29. rujna istjerana je iz svog radnog prostora u Državnim nekretninama te su joj oduzeti službeni mobitel i mogućnost korištenja službenog e-maila, iako je zaposlenica Državnih nekretnina ostala do 19. listopada 2020., navodi Nacional koji je i objavio njezina saznanja.

U Novom danu o ovoj je priči govorila i novinarka Nacionala Zrinka Vrabec Mojzeš.