Darinko Kosor specijalni je savjetnik ministra Aladrovića za medije

Darinko Kosor specijalni je savjetnik ministra Aladrovića za medije

Darinko Kosor, bivši predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik u prošlom sazivu Sabora, inače ekonomist sa srednjom stručnom spremom i završenim Ekonomskim obrazovnim centrom u Zagrebu, specijalni je savjetnik za medije Josipa Aladrovića, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Tu je informaciju Kosor osobno potvrdio Nacionalu., piše Nacional

Kosor ima bogato političko iskustvo. Prije ulaska u politiku bavio se marketingom i tu je stekao inicijalni kapital koji je kasnije investirao u vilu na Pantovčaku. Nakon ulaska u politiku bio je i zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba te je s Bandićem neko vrijeme dobro surađivao, a potom se i razišao. Zahvaljujući vještom političkom manevriranju s HSLS-om i suradnji s HDZ-om, dulje je imao značajan utjecaj na zbivanja i kadroviranje na HRT-u. Pripisuju mu i izraženu bliskost s kontroverznim Mislavom Stipićem, zaposlenikom HRT-a prozvanim za seksualno uznemiravanje.

Kosor svakako ima neka temeljna znanja o funkcioniranju medija, ali je sasvim sigurno vještiji u političkom manevriranju. Ostaje nejasno kako su se njih dvojica zbližili do razine da je Aladrović u njemu prepoznao potencijal da ga medijski savjetuje. Moguće je da je tome pripomogao dobar odnos Kosora s premijerom Plenkovićem, kojem pripisuju naklonost Aladroviću, a neki u HDZ-u čak smatraju da Plenković vidi Aladrovića kao jednog od ozbiljnih kandidata da ga s vremenom naslijedi na čelu stranke.

Sam Kosor navodi kako svojim savjetima nastoji pomoći Aladroviću u osmišljavanju i nijansiranju javnih istupa, načinu izražavanja i izbjegavanju konflikata. Kosor taj posao ne radi pro bono, nego je za njega plaćen. Osim njega, Aladrović je svojedobno za medijske treninge angažirao i tvrtku Adepto Media povezanu s novinarkom Dijanom Čuljak. Te je usluge platio 19 tisuća kuna plus PDV, a konzumirao ih je od kraja 2020. do svibnja 2021. Ubrzo potom angažirao je i Darinka Kosora.