Vlada imenovala Savjet za ljudska prava

Vlada imenovala Savjet za ljudska prava

Temeljem Odluke o osnivanju Savjeta za ljudska prava (NN, broj 136/21), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 20. siječnja 2022. godine imenovala, članove  i zamjenike članova Savjeta za ljudska prava, kojim će predsjedavati Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

Time je formalno uspostavljeno tijelo koje treba doprinijeti kreiranju javnih politika u području ljudskih prava te unaprijediti međuresornu koordinaciju i komunikaciji svih dionika u zaštiti ljudskih prava.

Inicijativa za osnivanje Savjeta za ljudska prava, naslanja se na tradiciju postojanja posebnog međuresornog tijela koje bi Vladi Republici Hrvatske pomoglo u nastojanjima da što konstruktivnije i efikasnije prepozna te reagira na nove izazove ljudskim pravima, kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini.

Razorni potresi koji su pogodili Grad Zagreb i Zagrebačku, Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Krapinsko-zagorsku županiju, kao i posljedice krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, pred hrvatsko društvo postavljaju nove izazove u poštivanju ljudskih prava.

Osnivanje Savjeta za ljudska prava predstavlja važan operativni doprinos u provedbi ciljeva u zaštiti ljudskih prava, kao i snažan simbolički izraz predanosti Vlade Republike Hrvatske zaštiti ljudskih prava.

U radu Savjeta, osim nadležnih tijela državne uprave, sudjeluju i tri predstavnika organizacija civilnoga društva koje su posvećene razvoju i promicanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA