Kreće masovno testiranje djece: Doznajemo detalje o postupku te tko će kontrolirati izmišljaju li roditelji…

Kreće masovno testiranje djece: Doznajemo detalje o postupku te tko će kontrolirati izmišljaju li roditelji…

Kreće testiranje 450.000 školaraca. Takvim dobrovoljnim testiranjem ukida se samoizolacija. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je tko će kontrolirati roditelje, jesu li zaista testirali dijete, što ako to odbiju, ali i što je s djecom u vrtićima.

Ponedjeljkom prije školskog zvona roditelji će testirati djecu, a rezultat zapisati u bilježnicu. Negativna djeca mogu u školu, bez obzira jesu li bila u kontaktu s nekim zaraženim.

“Bolje da se testira jednom tjedno nego da su izolaciji”, kaže jedna majka.

“Bolje da se testiraju nego da šalju cijeli razred u samoizolaciju. Učiteljica pozitivna, cijeli razred ide i dijete zdravo doma sjedi”, kaže sugrađanka.

Oko 3 milijuna testova tek se nabavlja. Točan datum testiranja se ne zna.

“Nije ovo mjera testiranja, nego ukidanje samoizolacija. Ako netko želi da mu dijete bude u samoizolaciji ako se pojavi pozitivan slučaj u razredu, on ne mora testirati dijete. Ovo je u interesu njihove djece, da ne budu zatvorena zdrava djeca u kući”, kaže Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja.

Od početka ove nastavne godine više od 120.000 djece je bilo u samoizolaciji. Rekorderi po 6 puta, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak. Djeca bez testa u slučaju zaraze u razredu morat će u samoizolaciju. Ali što ako netko izmisli da je testirao dijete?

“Morat ćemo se pouzdati i vjerovati našim sugrađanima, jedni drugima. Koji bi bio razlog da netko ne testira dijete i da ugrožava drugu djecu, profesore ili nekoga?”, pita se Pavičin.

Jedan od razloga je da je testiranje roditeljima invanzivno

“To nije testiranje iz nazofarinksa nego iz vestibluma iz ulaznog dijela nosa, kraći štapić je i ne bi trebalo predstavljali problem“, objašnjava Ivana Pavić Šimetin.

U zagrebačkoj školi Ante Kovačića ponedjeljkom bi se prikupljali podaci o 1200 učenika. Neće biti nimalo lako.

“Imamo podijeljene roditelje, koji sami stalno testiraju djecu i stalno bi u samoizolaciju, a imamo i one koji se gnušaju samoizolacije”, kaže Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ivana Kovačića u Zagrebu.

A mjesec dana testova za učenike stajat će do 20 milijuna kuna. Plaćamo ih iz proračuna, kao i testiranja javnih i državnih službenika. Samo u Ministarstvu obrazovanja na to je potrošeno četiri milijuna kuna.

Do kada će ići testiranje, pitali su premijera, a on je odgovorio: “Za sad možemo podnijeti”, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

A teško će podnijeti brojne samoizolacije vrtćarci i njihovi roditelji – ali kod njih nema promjena.

“Nadam se da neće biti potrebe za nastavljanjem ove mjere ni za školarce u trećem, četvrtom mjesecu, pa tako da neće biti potrebe za uvođenjem ovoga ni za vrtiće”, rekao je Pavičin.

Tjednog testiranja mogla bi biti izuzeta školska djeca koja su preboljela COVID unazad četiri mjeseca, ili su cijepljeni, no detalji se još razrađuju., donisi dnevnik nova tv