Poduzetnici šokirani računima za plin: “Ovo za neke znači krah, a možda i prestanak rada”

Poduzetnici šokirani računima za plin: “Ovo za neke znači krah, a možda i prestanak rada”

Na adrese poduzetnika ovih dana stižu trostruko veći računi za plin. Ogorčeni su jer u koronakrizi, s dramatičnim rastom cijena energenata, ali i sirovine, mnogi su već na koljenima. Traže pomoć i intervenciju Vlade putem kompenzacijskih mjera jer u suprotnom slijede otkazi i zatvaranje tvrtki.

Vido Jeramaz trguje obućom. Šokiran je računom plina za prosinac. Mora platiti gotovo pet tisuća kuna, a godinu prije plaćao je oko 1600 kuna.

– To je tragedija. Pored svih COVID-a dobijemo poskupljenje plina 300 i kusur posto. Koliko mi moramo raditi da bi zaradili samo za plin. Dvanaesti, prvi i drugi mjesec mi smo ošišani do bola. Ova država umjesto da nas štiti, mi moramo hraniti ovaj birokratski aparat – poručuje.

I do četiri puta veće mjesečne račune primili su poduzetnici koji kupuju plin od Zagrebačke plinare, no slično je i s drugim dobavljačima.

– Ovo za neke znači krah, a možda i prestanak rada. Smatram da će trebat kompenzacijske mjere i neće biti dovoljno samo skinuti PDV, i da će se morati pomoći upravo dotacijama države ako želimo spasiti zaposlivost – smatra Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

U Gradskoj plinari veliko poskupljenje opravdavaju divljanjem cijena na svjetskom tržištu. Kažu da su još u studenom tvrtkama najavili povećanje cijena, prenosi HRT

– Dosadašnja ugovorena cijena za poduzetništvo bila je višestruko manja nego što je bila u nabavi prema podacima burze plina. Uz to cijena megavata plina na globalnom tržištu lani je u lipnju iznosila 23 eura, u prosincu 200 eura – ističu u priopćenju.

Mnogi ipak krive Plinaru da prošle godine nije na vrijeme ugovorila dovoljne količine plina – što potvrđuje i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Činjenica je da su neke stvari i individualna odgovornost, ali ako pogledamo, u Europi jako velik broj opskrbljivača propada, bankrotira zbog ovih nevjerojatnih cijena plina – ističe Tomašević.

Poskupljenje plina odrazit će se na cijenu proizvoda, što znači novi udar na džepove građana. Subvencioniranje cijene za industriju bilo bi dobro, no problem rastućih cijena plina ostaje jer Hrvatska, nažalost, uvozi više od 60 posto tog važnog energenta. HRT