Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta…

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta…

Izaslanstvo Vlade predvođeno potpredsjednikom Borisom Miloševićem i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek odalo je u četvrtak na zagrebačkom Mirogoju počast žrtvama holokausta.

– Danas smo ovdje došli obilježiti Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji je ustanovljen prvenstveno kako bi mladi znali što se dogodilo u prošlosti, i kako bi to bila opomena za budućnost, da se to više ne ponovi. Da nitko zbog svoje nacionalne ili rasne pripadnosti, političkog ili nekog drugog opredjeljenja ne bi bio proganjan, mučen, zatvaran, ubijan, rekao je Milošević na Mirogoju ispred spomenika Mojsiju., javlja HRT

Istaknuo je kako je tema holokausta i danas aktualna jer postoje brojni pokušaji njegova umanjenja ili negiranja.

– To je globalni problem, ali i u Hrvatskoj. Prije samo tjedan dana Skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom je pozvala sve države, nevladine organizacije i IT kompanije da donesu i uključe se aktivno u borbu protiv umanjenja ili negiranja holokausta, rekao je Milošević.

Obilježavanje žrtava holokausta određeno je na današnji dan jer je to datum oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitza, ali pritom ne možemo zaobići ni Hrvatsku jer se i ovdje događao holokaust u logorima Jasenovac, Slana, Jadovno i kod Gospića, dodao je.

– Stoga je važno da njegujemo sjećanje, tim više što je Hrvatska članica Međunarodnog saveza sjećanja na holokaust (IHRA), tu se okuplja tridesetak država. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda IHRA-om, međunarodnim savezom gdje ćemo se posvetiti upravo borbi protiv umanjenja i negiranja zločina u Drugom svjetskom ratu, najavio je Milošević.

Plenković: Imamo odgovornost da nikada ne zaboravimo na zločine

– Žrtve Holokausta trajni su nam podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizaći iz mržnje. Holokaust je strašno nasljeđe naše povijesti. Imamo odgovornost da nikada ne zaboravimo i obvezu učiniti sve da se zločini nikad više ne ponove, poručio je premijer Andrej Plenković