Odlična vijest za Brođane: U modernizaciji Bradleya sudjelovat će i tvrtka “Đuro Đaković”

Odlična vijest za Brođane: U modernizaciji Bradleya sudjelovat će i tvrtka “Đuro Đaković”

Nakon što je Vlada jučer objavila da je s SAD-om postignut dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, o tome je bilo riječi na sjednici saborskog Odbora za obranu. Istaknuto je zadovoljstvo budućim podizanjem razine opremljenosti vojske i najavljenom modernizacijom vozila, koju će provoditi tvrtka Đuro Đaković.

Za nabavu američkih Bradleya pozitivno je mišljenje dao saborski Odbor za obranu.

– Ipak smo pokazali na kraju da unutar sustava postoji dovoljno snage i da odluke možemo donositi konsenzusom bez obzira na sve prijepore koji nastaju između nas kao političara, rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu., Javlja HRT

Ministar obrane Mario Banožić naglašava – s SAD-om je postignut bolji dogovor u odnosu na prijašnje pregovore.

– Prije svega će koštati građane Republike Hrvatske 100 tisuća dolara manje po vozilu tako da je američka strana povećala svoju donaciju za 6,1 mil. $, rekao je.

I isto tako ponuda puno bolja u odnosu na onih 28 vozila koja su trebala biti dogovorena, sada su 62 kompletno opremljena.

Vlada je na sjednici i službeno prihvatila ponudu SAD-a o nabavi ukupno 89 vozila, u čijoj će modernizaciji sudjelovati tvrtka Đuro Đaković.

Odluku o opremanju vojske Bradleyima Vlada smatra strateškom. Projekt je vrijedan 196 milijuna dolara, od toga se 51 milijun odnosi na američku donaciju.

– Povrh toga, američka strana će donirati Hrvatskoj dodatnih 11 milijuna dolara koji nisu bili predviđeni u prvotnoj ponudi. Poruka koja je također važna da je ova odluka hrvatske Vlade odluka koja jača partnerstvo s SAD-om, još jedan je doprinos jačanju obrane i sposobnosti Hrvatske vojske, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dogovor je američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj pozdravilo priopćenjem, koje je prenijela i američka misija pri NATO-u.

S druge strane, niz kritika Vladi upućen je jučer u priopćenju Ureda predsjednika, na što ministar Banožić odgovara.

– Evo, možemo danas nakon sjednice Vlade da ga upoznam s ‘letter of acceptance’ koje je dobio isto tako u svom zahtjevu za mišljenjem i tako se upozna sa svim detaljima pa da opet ne traži kasnije ugovore i iznosi nekakve teme u javnost koje nisu istinite, rekao je Banožić.

Među detaljima je i onaj da će Hrvatska, u ratama od 2023. do 2027., Bradleyje platiti više od 145 milijuna dolara, što je manje od prvotno planiranog.