Propali pregovori o izbornoj reformi u BiH: Nastavit ćemo sami u Sarajevu…

Propali pregovori o izbornoj reformi u BiH: Nastavit ćemo sami u Sarajevu…

U Neumu je danas bio zadnji dan pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u ovom gradu. Poslije održanih sastanaka javnosti se obratio šef SDA Bakir Izetbegović. Istaknuo je da pregovori nisu završeni te da će se nastaviti u Sarajevu sljedećeg tjedna.

“U vezi s domovima naroda mislim da je stvar rješenja i po pitanju funkcioniranja izbora člana Predsjedništva smo bili jako blizu. Svi smo uložili veliki napor. Ugodno sam iznenađen odnosom predsjednika NiP-a, SBB-a i NES-a. Imali smo zajednički stav, no smatram da pregovori nisu završeni”, rekao je Izetbegović, dodajući da će vjerojatno pregovore nastaviti sami u Sarajevu ili negdje drugdje.

Na trenutke se činilo, istaknuo je Izetbegović, da će završiti kompletan posao.

“Ali idemo dalje. Što se tiče integriteta pocesa, ono što će učiniti stvari uvjerljivijim, poštenje samog procesa, svi smo tu suglasni. Imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti”, rekao je Izetbegović.

Ponovio je da će pregovore nastaviti u Sarajevu, vjerojatno idućeg tjedna.

Palmer: Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene

Javnosti su se obratili i direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer. Eichhorst je naglasila da su, među ostalim, razgovarali o unaprijeđenju izbornog procesa, te da su razgovori bili konstruktivni, dok je Palmer kazao da je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe.

“Moja poruka je da će se ovi razgovori nastaviti u narednim daninma. Primarna svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje zahtjeva za provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, u kojima bi se elminirala diskriminacija. Razgovarali smo i unaprijeđenju izbornog sustava. Odrađen je znatan posao. Razgovaralo se i o modelima izbora članova Predsjedništva”, rekla je Eichhorst.

Zahvalila se svim političkim subjektima koji su došli i razgovarali. Poručila je da je ostvaren napredak po određenim pitanjima.

“Najvažnije je da se razgovori nastavljaju”, zaključila je.

Slično je govorio i Palmer koji je prvo zahvalio svim političkim liderima koji su im se pridružili u Neumu.

“Sama činjenica da su došli ovdje i da su sjeli zajedno razgovarati o teškim pitanjima, govori koliko su posvećeni rješavanju ozbiljnih pitanja. Okončali smo ovaj vikend i ovu rundu razgovora u Neumu, ali nismo došli do kraja. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene. Osiguravanje demokratskih procesa u ovoj zemlji i izbornog procesa koji je pravičan i koji podrazumijeva i odgovornost i integritet, nešto je čemu stremimo”, poručio je.

Istaknuo je i odgovarajući model koji će Hrvatima u BiH omogućiti da imaju odgovarajuću zastupljenost u svim institucijama, te osigurati da su institucije vlasti u Federacije BiH dovoljno jake.

“Nijedno pitanje neće nestati sa scene i moraju se rješavati. A mi, SAD i EU, ćemo biti kao partneri u tom procesu, ali je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe. Drago mi je reći da su stranke napravile pomak po pitanju integriteta izbornog procesa. Paket mjera koji će omogućiti veću transparentnost i integritet samog procesa i same provedbe izbora, nešto je što će garantirati uspjeh”, zaključio je Palmer, piše N1.