Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić susreo se s županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić susreo se s županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem

Temeljem Zakona kanonskog prava, nadbiskupi svakih 5 godina obilaze župne zajednice  s područja biskupije kako bi se upoznali s problemima, poteškoćama u radu ali i drugim, pozitivnim promjenama.  Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, u pratnji svećenika dekanata s područja Brodsko-posavske županije susreo se danas u Velikoj vijećnici sa županom Danijelom Marušićem, njegovim zamjenikom Markom Šimićem i pročelnicima resornih tijela Brodsko-posavske županije.

Po riječima nadbiskupa, mons. Đure Hranića svrha ovakve kanonske vizitacije je doći do što konkretnijih saznanja na temelju statističkih podataka o radu župnih zajednica u proteklom petogodišnjem razdoblju, ali i upoznati se s budućim planovima, jer, kako je naglasio, sva društvena zbivanja-odražavaju se i na život zajednice. Nadbiskup mons. Hranić uputio je velike riječi zahvale Brodsko-posavskoj županiji na uspješnoj suradnji i pomoći Biskupiji, ali i pojedinim župnim zajednicama, posebno se osvrnuvši na pomoć pri kupovini skladišta za potrebe Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u svrhu skladištenja invalidskih pomagala. Također zahvalio je na pomoći pri osnivanju Zavoda HAZU u Đakovu čiji su osnivači Đakovačko-osječka nadbiskupija, županije Osječko-baranjska i Brodsko-posavska te gradovi Slavonski Brod i Đakovo. Naglašena je i pomoć Brodsko-posavske županije u djelovanju “socijalne samoposluge” Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu, financijska pomoć radu “Zlatnog cekina” te pomoć u radu i djelovanju Klasične Gimnazija Fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu.

U svrhu budućeg pastoralnog djelovanja na današnjem susretu bilo je riječi i o problematici demografije, gospodarstva i socijalne politike.

Župan Marušić kazao je kako se do značajnih rezultata može doći samo zajedničkim djelovanjem, a namjera je Brodsko-posavske županije još više se uključiti u razne oblike pomoći biskupiji i župnim zajednicama u okviru svojih mogućnosti. Osvrnuo se na  trend iseljavanja utvrđen zadnjim provedenim Popisom stanovništva te kazao kako županija intenzivno radi na stvaranju uvjeta za bolji život i ostanak u Brodsko-posavskoj županiji. U tom kontekstu, kazao je kako su energetski obnovljene 34 osnovne i srdnje škole kojima je Županija osnivač. Također, obnovljene su, dograđene i opremljene bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški u vrijednosti oko 200 milijuna kuna. Brodsko-posavska županija u svojim razvojnim projektima oslanja se na EU sredstva putem kojih je, kroz projekt „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu”, nedavno dograđena i zgrada pedijatrije pri Domu zdravlja, uređeni zdravstveni objekti u Okučanima, Starom Petrovom Selu i Davoru te nabavljena  medicinska oprema vrijedna više od 6 milijuna kuna za rad domova zdravlja i 21 koncesionara s čitavog područja Županije. Župan Marušić predstavio je i potencijale koji se otvaraju za poljoprivrednike izgradnjom sustava navodnjavanja “Orubica” na zapadnom dijelu županije kao planiranog Sustava navodnjavanja Biđ za potrebe poljoprivrednika s područja općine Vrpolje u naselju Čajkovci, a dio i u općini Donji Andrijevci te općini Velika Kopanica i naselju Divoševci. Od prošle kanonske vizitacije, Slavonski Brod je dobio svoje Sveučilište čija je namjera olakšati studiranje studentima s područja Brodsko-posavske županije, ali i privući studente iz drugih krajeva Hrvatske i susjedne BiH što je, kazao je župan Marušić, bitno za budućnost razvoja cijelog ovog područja. U svojstvu prekogranične suradnje i na zamolbu Ministarstva vanjskih poslova, Brodsko-posavska županija sudjelovala je i  u realizaciji Europskog centra za mir i međureligijsku suradnju Marija Zvijezda u naselju Trapisti u predgrađu Banje Luke. Na kraju današnjeg sastanka, župan Marušić kazao je kako će Brodsko-posavska županija i dalje stajati na raspolaganju kao posredno tijelo prema ministarstvima i drugim državnim tijelima, pružati savjetodavnu podršku pri realizaciji određenih budućih projekata te nastaviti pomagati razvoju župnih zajednica.