Račun za plin u KB Dubrava uvećan za 3 milijuna kuna u samo dva zimska mjeseca…

Račun za plin u KB Dubrava uvećan za 3 milijuna kuna u samo dva zimska mjeseca…

Nakon šokiranih poduzetnika u glavnom gradu, šok i u zagrebačkim bolnicama u državnom vlasništvu. Račun za plin za ova dva zimska mjeseca veći je nego račun za cijelu 2020. godinu. Rješenje se još ne nazire.

Grijanje i klimatizacija za 68 tisuća četvornih metara, parna sterilizacija, kuhanje. Kotlovnica KB-a Dubrava najveća je bolnička kotlovnica u Hrvatskoj. Račun za plin u prosincu šokirao ih je.

“Prošle godine za istu kubikažu plina platili smo 800 tisuća kuna, a ove godine za nešto manji potrošak u kubikaži platili smo 3 milijuna 800 tisuća kuna”, istaknuo je za HRT Elkaz Ćehajić, voditelj sektora tehničkih poslova KB-a Dubrava.

To je 73 posto računa za cijelu 2020. Isti problem ima i KB Merkur. U prosincu 2020. platili su plin 178 tisuća kuna, godinu dana poslije račun je 740 tisuća.

KB Sveti Duh nije dobio veće račune

U bolnici Sveti Duh zasad odolijevaju visokim računima za energente jer se griju preko Toplane. Plin upotrebljavaju za kuhanje i plamenike u laboratoriju, a povećanja nije bilo.

“Naš vlasnik i osnivač, dakle Grad Zagreb, u naše je ime ugovorio fiksnu cijenu plina, odnosno cijenu po jediničnom volumenu. Mi smo zapravo zaštićeni ugovorom, kao i čitav niz drugih poduzeća u vlasništvu Grada Zagreba”, rekla je Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh.

“Ne može ugostitelj rast cijene ugraditi u povećanje cijene kave”

Zato su privatni poduzetnici na sto muka. Tvornici baterija i akumulatora u Zagrebu račun za plin veći je za 350 posto.

“Postotan rast cijena jednostavno je neizdrživ. Pa ne može ugostitelj rast cijene ugraditi u povećanje cijene kave ili nečega drugoga. Kao što ni onaj proizvođač ne može taj rast cijene, niti ga mi možemo ugraditi u finalnu cijenu svog proizvoda jer vam ga nitko neće kupiti”, rekao je Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje d.d.

Iz Gradske plinare-opskrbe o toj temi danas nisu željeli govoriti. Bez konačne potvrde tako je ostala i najava da bi kućanstvima plin od travnja mogao biti skuplji i 70 posto.