Zlatka Pinjuha na cjedilu ostavili i vlastiti vijećnici

Zlatka Pinjuha na cjedilu ostavili i vlastiti vijećnici

ČELNIK ČEMINCA OSTAJE BEZ VLASTI?

Perković: Vjerujem da su i članovi HNL-a prozreli što se sprema načelniku. Javlja Glas Slavonije

Prijeti li Općini Čeminac pod vodstvom kontroverznog načelnika Zlatka Pinjuha kriza vlasti koja bi dovela i do novih izbora, moglo bi se znati ovog tjedna.

Prošloga tjedna, prvi put u posljednjih pet godina, Pinjuh nije uspio okupiti kvorum za održavanje sjednice Općinskog vijeća. Zajedno s vijećnicima svoje Hrvatske narodne liste, koja ima većinu, Pinjuh, naime, nije uspio održati sjednicu te tako ni izglasati odluke predviđene dnevnim redom. Matko Perković, oporbeni vijećnik, smatra da je izostanak kvoruma vjerojatno posljedica negativne klime u Općini Čeminac.

Vijećnici shvatili

“Vjerujem da su pojedini vijećnici vladajuće stranke konačno prozreli što se sprema načelniku i njima koji dižu ruke za odluke koje on kreira. Bez oporbe nisu imali kvorum, a mi im nismo htjeli omogućiti održavanje sjednice i donošenje odluka koje idu na štetu općine”, kaže Perković, pojašnjavajući kako je na dnevnom redu bilo predviđeno izglasavanje dvojbenih odluka. Osim odluke o kupnji zemljišta tvrtke Vetam u poduzetničkoj zoni, bez ikakvog natječaja, već samo na temelju zahtjeva te tvrtke, kaže Perković, na dnevnom je redu trebalo biti i izglasavanje odluke kojom bi Općinsko vijeće Marku Pinjuhu, načelnikovu mlađem sinu, “nadoknadilo štetu zbog kaznenog postupka”. O kakvoj se “naknadi štete” radi Perković pojašnjava vrativši se u ljeto 2019. kada je u Općinu Čeminac ušao Uskok. “Tada su obavili i pretrage privatnih prostorija svih osumnjičenih među kojima su, uz načelnika, bila i njegova oba sina. Uskok je tada privremeno oduzeo oko 250 tisuća kuna, novac koji je navodno pripadao Marku Pinjuhu, mladiću zaposlenom na mjestu komunalnog redara. Radi se, dakle, o privremeno oduzetom novcu, koji će, ako pravorijek bude povoljan za Marka Pinjuha, njemu biti i vraćen. Ako mu, pak, po okončanju postupka ne bude vraćen, to znači da potječe od kaznenog djela, i to počinjenog na štetu Općine Čeminac”, konstatira Perković. Naglašava da Pinjuh i njegovi vijećnici u ovom trenutku pokušavaju isforsirati odluku da se Marku Pinjuhu “vrati” 250.000 kuna. “To se sada predstavlja kao šteta nanesena Marku, što je notorna laž. Sve dok postupak nije pravomoćno dovršen, taj mu novac nije trajno oduzet”, kaže Perković napominjući da je šteta zapravo nanesena proračunu.

Stvarni razlog tako hitnom održavanju sjednice Perković vidi i u održavanju sjednice vijeća Županijskog suda u Zagrebu, koji bi 1. veljače trebao odlučivati hoće li Zlatko Pinjuh i dalje biti načelnik Općine Čeminac. “Pinjuh je, naime, 2. lipnja prošle godine nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela nedopuštene uporabe osobnih podataka. Ako drugostupanjsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdi takvu presudu ili je preinači tako da kazna ne bude manja od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li riječ o uvjetu ili ne, Pinjuh po sili zakona prestaje biti načelnik te Vlada RH postavlja povjerenika. Drugim riječima, Pinjuh gubi moć i nad Općinom Čeminac i nad njezinim proračunskim sredstvima”, tvrdi Perković. “Očigledno se i u glavama vijećnika HNL-a događa lagani preobražaj. Ne zato što su doista progledali, već zato što su u strahu za sebe, jer su itekako svjesni što su sve izglasali u proteklom razdoblju”, dodaje. Ističe kako se, osim ovog postupka, protiv načelnika Općine Čeminac vodi postupak koji je pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Poziv SMS-om

“Na temelju inspekcijskog nadzora koje je Ministarstvo financija obavilo u Općini Čeminac u jesen 2019., to je povjerenstvo donijelo odluku kojom protiv Pinjuha pokreće postupak zbog više ‘utvrđenih nezakonitosti‘. U njoj se jasno navodi da je Pinjuh iz općinskog proračuna refundirao novčani iznos od 65.031,06 kuna za gradnju električne mreže sinu, da je izvršio refundaciju troškova gradnje pristupne ceste u Grabovcu sinu u iznosu od 140.961,59 kuna; da je izvršio isplatu jednokratnih pomoći u slučaju poplava, požara i drugih teških socijalnih stanja te sebi i sinovima dodijelio ukupno 28.880 kuna; da je isplaćivao stipendije sinovima od 45 tisuća kuna, omogućio subvencioniranje stambenih kredita sebi i sinovima, kao što je dodijelio i financijske potpore udrugama HNK Grabovac i Vatrogasna zajednica Općine Čeminac u iznosu većem od 204 tisuće kuna. U njima je Pinjuh predsjednik, a sin Marko tajnik. Navedene su isplate knjižene kao ‘odluke‘, ‘prijenosi‘, ‘donacije‘ i ‘sufinanciranje‘”, zaključuje Perković.

Koliko stvarno Pinjuh želi progurati tu odluku dokazuje i podatak da je u nedjelju ujutro, potpuno nezakonito, vijećnicima preko SMS-a poslan poziv za “nastavak” sjednice najavljen za 31. siječnja. “Sjednica koja nije započela ne može biti ni nastavljena. Pozivi za sjednicu mogu se uputiti SMS-om samo ako je riječ o ‘izuzetno hitnim slučajevima’. U suprotnom, poziv mora biti dostavljeni najmanje tri dana prije sjednice”, kaže Perković.

Tomislav Prusina Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA