Bauk o prekrajanju izbornih jedinica: Nijedna stranka nije htjela preuzeti rizik…

Bauk o prekrajanju izbornih jedinica: Nijedna stranka nije htjela preuzeti rizik…

Saborski zastupnik Arsen Bauk gostovao je u Novom danu i kao bivši ministar uprave i poznavatelj izbornog sustava komentirao je postojeći izborni zakon i izborne jedinice.

Podsjetimo, demograf Stjepan Šterc gostujući na N1 komentirao je kako je došlo do podjele na 10 izbornih jedinica, kazavši da su 1999. godine ankete pokazale da će vodeća stranka izgubiti izbore te da je trebalo nešto napraviti. “Do mene su došli predstavnici Ureda predsjednika… prihvatili smo to uz uvjet da se formira 10 izbornih jedinica… Koristio sam pomoć studenata i složili smo tih 10 izbornih jedinica s tim da je bilo ključno kako podijeliti Grad Zagreb. To je bila politička narudžba da HDZ spriječi gubitak izbora, a te je izbore izgubio”, rekao je, između ostaloga, Šterc za N1.

Na to se osvrnuo i Bauk.

“Nikad HDZ nešto nije radio što bi bilo u opću korist, a njemu u štetu. Ako je nešto i radio, radio je prvenstveno u svoju korist, pa tako i ovo”, rekao je Bauk.

Upitan može li se manipulacijom izbornog zakonodavstva promijeniti izborni rezultat, Bauk je rekao da je to u proporcionalnom sustavu vrlo teško. “Tu koliko dobiješ glasova, toliko i zastupnika. To se vidjelo od 2000. do 2020., da je stranka koje je dobila malo više glasova dobila i malo više zastupnika”, rekao je.

“Najveće stranke su dobivale otprilike onoliko koliko su glasova dobivale, tu je razlika plus minus jedan mandat, tu se može utjecati na stranke koje su izrazito jake u nekim područjima. Podjela Zagreba bi, recimo, najviše štetila stranci Možemo!”, rekao je Bauk, pa nastavio:

“Podjela u izborne jedinice više je pitanje malih stranaka, a u ovakvom sustavu velike stranke dobivaju otprilike onoliko koliko bi dobile i da je jedna izborna jedinica. Podjela na izborne jedinice koristi velikim i regionalnim strankama i to je tako zato što se nije stvorila politička volja da se promijeni ili prekroji izborni sustav, jer su od 2000. godine vladale koalicije stranka koje u izbornom smislu imaju različite interese. Dakle, interes današnjih koalicijskih partnera nije jednak kao interes najveće stranke, ali nijedna stranka nije htjela riskirati svoju parlamentarnu većinu ili da bi SDP ili HDZ zajedno promijenili izborni zakon na štetu, primjerice HNS-a, HSS-a, HSU-a i drugih. To je ostalo ovako zadnjih šest izbornih ciklusa, računajući da nitko nije htio preuzeti politički rizik biti optužen da prekraja izborne jedinice bez nekog velikog rezultata.”

Komentirajući popis stanovništva, prema kojem Hrvatska ima gotovo 400 tisuća stanovnika manje nego prije 10 godina, Bauk je rekao da su razlozi za promjenu izbornog sustava puno veći nakon popisa stanovništva, nego što su bili prije njega.

“Kad se išlo na prve izbore prema ovoj metodi i zakonu, prije 22 godine, i tada je bila velika razlika između izbornih jedinica, dapače, postojala je jedna odredba da pripadnici nacionalnih manjna šetaju s jednog popisa na drugi, tako da je to dodatno zamaglilo cijelu priču. Od 2015. godine je promijenjen način evidentiranja glasova pripadnika nacionalnih manjina. Ovaj sustav ima dvije dobre strane, to su proporcionalnost, što svakoj stranci otprilike daje koliko je dobila glasova i drugo, izborne jedinice ipak postižu relativno pristojnu regionalnu zastupljenost Hrvatske. Ono što bi trebalo promijeniti je nejednakost vrijednosti glasa i uskladiti s administrativnim ustrojem”, rekao je Bauk, dodavši da je SDP predstavio prijedlog koji zadovoljava oba kriterija.

“Ono što je Branko Bačić rekao na naš prijedlog je da oni razmišljaju o tome da u postojećim izbornim jedinicama definiraju koliko se zastupnika bira. To zadovoljavalo jedan princip, usklađivanje vrijednosti glasa, ali ne bi drugi”, rekao je Bauk, piše N1.