Otkaz dobilo 14 carinika: Jedan od njih uzeo je mito od 10 eura od makedonskog vozača kamiona….

Otkaz dobilo 14 carinika: Jedan od njih uzeo je mito od 10 eura od makedonskog vozača kamiona….

Tijekom 2021. godine Prvostupanjski disciplinski sud izdao je ukupno 29 rješenja u postupcima teške povrede službene dužnosti

Čak 28 carinskih službenika prijavljeno je za teške povrede službene dužnosti, odnosno nezakonit rad ili propuštanje poduzimanja mjera za koje je službenik ovlašten radi sprječavanja nezakonitosti.

Tijekom 2021. godine Prvostupanjski disciplinski sud izdao je ukupno 29 rješenja u postupcima teške povrede službene dužnosti, priopćili su iz Carinske uprave. Od 28 prošlogodišnjih slučajeva njihov disciplinski sud 14 je carinskih službenika na koncu kaznio novčano, ali 14 ih je udaljeno iz službe.
 
“Protiv rješenja o teškoj povredi službene dužnosti tijekom prošle godine zaprimljeno je devet žalbi, o kojima odlučuje drugostupanjski disciplinski sud Carinske uprave, a za odluke disciplinskih tijela Carine sudska zaštita osigurana je pred upravnim sudovima”, izjavili su iz Carinske uprave.

Tako je prošle godine prvostupanjski disciplinski sud zaprimio četiri presude prvostupanjskog Upravnog suda kojima se odbija tužba i potvrđuje rješenje disciplinskog tijela i sedam presuda Visokog upravnog suda koji je odbio žalbe na presude prvostupanjskih upravnih sudova.

Posljednji slučaj udaljenja carinika iz službe dogodio se potkraj prošle godine nakon što su carinik i vozač kamiona uhićeni na graničnom prijelazu Bajakovo, piše Danica. Uskok ih tereti za mito.

Sumnja se da je vozač kamiona iz Sjeverne Makedonije cariniku dao 10 eura kako ne bi kontrolirao međunarodnu dozvolu za promet. No, sve su vidjeli policajci na graničnom prijelazu koji su ga odmah uhitili. Dobio je mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke., prenosi RTL