Biden dao zeleno svjetlo – američki vojnici stižu u Europu, rasporedit će se u Poljskoj i Njemačkoj…

Biden dao zeleno svjetlo – američki vojnici stižu u Europu, rasporedit će se u Poljskoj i Njemačkoj…

Istovremeno je Rusija rasporedila 100.000 vojnika uz Ukrajinsku granicu. Svi napeto očekuju telefonski razgovor Vladimira Putina i Borisa Johnsona

Američki predsjednik Joe Biden ovog tjedna poslat će dodatne vojnike u Europu zbog sve većeg straha od ruske invazije na Ukrajinu, kažu dužnosnici Bijele kuće.

Oko 2000 vojnika poslat će iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku i Njemačku, a daljnjih 1000, koji su već u Njemačkoj ići će u Rumunjsku, donosi BBC.

Moskva i dalje poriče da planira invaziju, ali je razmjestila oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica. Pomno gomilaju i raspoređuju zalihe, čak i krvne pripravke koji bi bili potrebni na bojištu.

Istovremeno Moskva upozorava i žestoko zahtjeva da se ne dozvoli ulazak Ukrajine u NATO. Ovo je najgora kriza u posljednjih osam godina kada je Rusija anektirala ukrajinski južni poluotok Krim i podržala krvavu pobunu u istočnoj regiji Donbasa.

Moskva optužuje ukrajinsku vladu da nije uspjela provesti međunarodni sporazum o obnovi mira na istoku – gdje pobunjenici, koje podržava Rusija, kontroliraju dijelove teritorija, a najmanje 14.000 ljudi je ubijeno od 2014. godine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da Rusija još nije prikupila dovoljno snaga za invaziju punog razmjera i da diplomacija pomaže u otklanjanju prijetnje ruskog napada.

Američke trupe koje su raspoređene neće se boriti u Ukrajini, ali će osigurati obranu američkih saveznika.

A od 2000 vojnika koji su poslani iz Fort Bragga, 1700 pripadnika 82. zračno-desantne divizije bit će poslano u Poljsku, a ostali će otići u Njemačku. Očekuje da će se i službena obavijest o slanju ovih vojnika objaviti kasnije tijekom današnjeg dana.

Biden je, inače, prošli mjesec rasporedio 8500 vojnika i stavio ih u pripravnost za odlazak u Europu, ako bude potrebno.

I dok se raspoređuju vojnici, dotle se puno toga očekuje od telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina s britanskim premijerom Borisom Johnsonom. Trebali bi razgovarati tijekom srijede. Ranije, tijekom posjeta Ukrajini, Johnson je optužio Rusiju da je prislonila “pištolj u glavu Ukrajine”, piše rtl.hr.