Jurčić o poskupljenju plina: Smanjivanje PDV-a nije dobra ideja…

Jurčić o poskupljenju plina: Smanjivanje PDV-a nije dobra ideja…

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao povećanje cijena plina.

Objašnjavajući veće račune za plin za neke poslovne korisnike u Hrvatskoj, Jurčić je rekao da se radi o tome da se povećala cijena plina na europskom i svjetskom tržištu.

“Netko će to povećanje cijena u Hrvatskoj platiti, to može ići na dobavljača, distributera ili na potrošača. Fizičke osobe su do 1. travnja zaštićene ugovorom, a pravne nisu. To povećanje plina će u hrvatskom društvu netko platiti i zadatak je politike da taj trošak plina razumno i pametno raspodijeli između države i korisnika. Tu ima gospodarske, socijalne i špekulativne komponente, samo što Hrvatska, vidi se po izjavama ministra, u tome još nije vješta”, rekao je Jurčić, dodavši da će rješavanje cijene plina u svakom slučaju biti politička odluka, ali da bi on volio da ne bude i politikantska.

“Hoće li se troškovi prevaliti na cijenu ili na račun distributera, lokalnog ili državnog proračuna, to treba biti politička odluka”, kazao je ekonomski analitičar.

Upitan kako je moguće da u Gradskoj plinari nisu znali da će se dogoditi povećanje cijena plina, Jurčić je rekao da je to širi kontekst i da je pitanje kakva je cijena plina bila kad su se sklapali dugoročni ugovori.

“Radi se o tome što je to ipak javno, gradsko ili državno poduzeće, gdje se može reći da je uvijek pažnja manja i što uvijek osluškuju što politika želi napraviti zato što ih je politika na to mjesto i postavila i uvijek se više vodi računa što je političko, a manje ono što je osnovni posao”, rekao je Jurčić.

Što se tiče računa bolnicama, ekonomist kaže da su one svakako na državnom proračunu, pa je svejedno s koje će se strane platiti dug. “To država uvijek plati, stvar je samo da se plati transparentno”, rekao je.

“Veći je problem što se tiče privatnih kompanija, postavlja se pitanje što će oni to napraviti. To bih doveo u usporedbu s lockdownom, kad je država plaćala plaće radnicima koji nisu radili. Ako se pokaže društveni interes, Vlada treba naći sličan koncept kako to riješiti”, rekao je Jurčić, dodavši da tu Vlada treba intervenirati isključivo ako se pokaže društveni interes, ne i u slučaju bilo kakvih špekulacija.

Istaknuo je da je na pomolu i puno opasnija situacija na koju se treba pripremiti.

“Mi znamo da je plin ne samo energent nego i sirovina za umjetno gnojivo i to će u drugom koraku, na ljeto, biti udar na cijenu hrane jer ili neće biti dovoljno poljoprivrednih proizvoda jer nije bilo dovoljno umjetnog gnojiva za uzgoj pa će biti nedostatak proizvoda na tržištu ili će se koristiti umjetnog gnojiva koliko treba, ali skupljeg, a troškovi proizvodnje će se povećati pa će i dalje nastaviti poskupljenje hrane”, rekao je Jurčić.

Dotaknuo se i ideje o smanjenju PDV-a na plin, kazavši da to nije dobra ideja.

“Smanjivanje PDV-a je manje-više politički i politikantski, pa se smanjuje prihod proračuna i mora se kompenzirati prihode. Kompenzira se tako što se država zaduži i financira krizu. Kad se ide u proračun, smanjivanjem PDV-a se subvencioniraju oni koji troše plin, a oni koji ne troše plin to plaćaju. Oni to kompenziraju iz svojih dohodaka i zato je pametno da ostane PDV takav kakav jest, ali da se napravi uredba kako ćemo kompenzirati štete i da i oni koji ne troše plin vide benefit i za sebe”, rekao je Jurčić.