Dva helikoptera Black Hawk u kutijama stigla u Hrvatsku…

Dva helikoptera Black Hawk u kutijama stigla u Hrvatsku…

Dva helikoptera UH-60M Black Hawk stigla su u Hrvatsku. U zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” helikoptere je dopremio američki vojni avion za strateški transport. Radi se o donaciji Sjedinjenih Američkih Država, a još dva takva helikoptera Hrvatska će kupiti i za njih izdvojiti do 100 milijuna dolara. Helikoptere su dočekali ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming.

Helikopteri su isporučeni u standardnoj konfiguraciji Kopnene vojske SAD s hrvatskim oznakama. Ovime će se unaprijediti helikopterske sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Za let helikopterima Black Hawk u Minnesoti su se obučavala dvojica hrvatskih pilota, a obuku su prolazili i zrakoplovni tehničari za održavanje helikoptera.

Ministar obrane Banožić izjavio je prošle godine u srpnju, prilikom posjeta vojnog kampa Ripley u SAD-u, gdje se redovito obučavaju i hrvatski vojnici da je donacija Vlade SAD-a iz 2019. godine bila važna podrška hrvatskoj nacionalnoj politici kojoj je cilj prijelaz na opremu zapadnog podrijetla.

Helikopteri Black Hawk mogu se koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje te hitno zračno medicinsko prevoženje.

Vojna suradnja Hrvatske i američke savezne države Minnesote počela je prije 25 godina u sklopu programa “State Partnership”. U tom je razdoblju Nacionalna garda Minnesote postala jedan od najodanijih vojnih partnera Hrvatske vojske, piše hrt.hr.