Roditelji ‘palčića‘ mogu odahnuti: Idućeg tjedna u Hrvatsku dolazi 250 dodatnih doza Synagisa

Roditelji ‘palčića‘ mogu odahnuti: Idućeg tjedna u Hrvatsku dolazi 250 dodatnih doza Synagisa

Ta bi količina trebala biti dostatna do idućeg natječaja za cjelogodišnju nabavu ovog lijeka…

Idućeg tjedna stiže 250 dodatnih doza lijeka Synagis, monoklonskog antitijela za prevenciju respiratornog sincicijskog virusa (RSV) potrebnog prerano rođenoj djeci i onoj koja imaju problema s donjim dišnim putovima, saznajemo u veledrogeriji Oktal Pharma. Ta bi količina trebala biti dostatna do idućeg natječaja za cjelogodišnju nabavu ovog lijeka jer kako saznajemo u Splitu je potrebno oko stotinjak doza, u Rijeci oko 70 kao i u Osijeku., doznaje jutarnji list

Naime, riječ je o lijeku koji se mališanima kojima je indiciran daje tijekom pet zimskih mjeseci a zadnju dozu u svim KBC-ima dobili su u siječnju. Sljedeća, peta doza koliko se ukupno predviđa u jednoj godini, na redu je prema onom što smo saznali u bolnicama tijekom ovog mjeseca. U nekim bolnicama poput KBC-a Split, Rijeka i Osijek potrošene su zadnje doze s lagera u siječnju pa su se roditelji prestrašili da bi njihova djeca mogla ostati bez lijeka.

No, u međuvremenu dvije zagrebačke bolnice bile su voljne ustupiti dio doza ovog lijeka ali po svemu sudeći to neće biti potrebno jer bi prema informaciji iz Oktal Pharme lijek uskoro trebao stići. Naime, dodatne količine bit će dostatne do nove sezone potrebne prevencije (jesen i zima) jer se lijek ne daje tijekom ljetnih mjeseci.

U HZJZ-u objašnjavaju da je tijekom prošle godine proširene indikacije za davanje Synagisa pa su potrebe očito bile veće od naručenih količina. U novom natječaju koji se provodi jedanput godišnje povećat će narudžbe pa problema u buduće ne bi trebalo biti.