BURNO ZBOG CIJENA PLINA Jurčić: ‘PDV ne treba smanjivati’, Miloloža: ‘Zašto bi netko plaćao 345 puta veće račune?’

BURNO ZBOG CIJENA PLINA Jurčić: ‘PDV ne treba smanjivati’, Miloloža: ‘Zašto bi netko plaćao 345 puta veće račune?’

U HTV-oj emisiji “U mreži prvog” tema je bila poskupljenje energenata.

Državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić istaknuo je da Vlada ne kasni s mjerama za pomoć građanima i poduzetnicima te da poskupljenje energenata koje dolazi 1. travnja Vlada planira riješiti poreznim rasterećenjem, vaučerima. resursima HEP itd. Na pitanje o poskupljenju hrane, kaže da je ista situacija u cijelom svijetu.

Prema procjenama HERA-em ako ne bude intervencije u PDV, građane očekuje za 78 posto veća cijena plina, a ako se PDV smanji na 13 posto, poskupljenje će biti 60 posto, a ako se PDV smanji na 5 posto, poskupljenje će biti 69 posto. Milatić kaže da je Vlada sklona svakom scenariju kako bi se izbjeglo veliko poskupljenje te da će učiniti sve da pomognu poduzetnicima koji su najugroženiji. Javlja ZAGREB INFO

Jurčić: PDV ne treba smanjivati

Bivši predsjednik nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga Ljubo Jurčić kaže da je on protiv smanjenja PDV-a.

“U Hrvatsku ulazi skuplji plin i povećana cijena se mora na nekoga prebaciti, ali sve u svemu to ostaje državni trošak”, objašnjava i dodaje da su se za vrijeme njegovog ministarskog mandata energenti kupovali ljeti po jeftinijim cijenama za zimsko razdoblje. Upozorava da će sve što se napravi biti politička odluka. Kaže i da se izbjegava konačna odluka Vlade jer se očekuje pad cijena plina zbog smanjenje potražnje.

Miloloža: Do rasta energenata došlo je globalno, samo ne u toj mjeri kao u Zagrebu

Član izvršnog odbora Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP-a Ivan Miloloža kaže da je njegova tvrtka dobila 345 posto veći račun za plin nego prošle godine.

“Do rasta energenata došlo je globalno, samo ne u toj mjeri kao u Zagrebu. Zašto bi netko plaćao 345 puta veće račune nego što je to u svijetu. To bi trebao preuzeti grad, ali se postavlja pitanje kako će taj grad živjeti”, pita se Miloloža.

Otkrio je i da se tužbe prema Gradskoj Plinari od strane poduzetnika događaju pojedinačno. Milatić naglašava da oni intenzivno traže rješenje za poduzetnike, ali sve mora biti u skladu sa zakonima EU. Miloloža otkriva da ih Gradska Plinara u studenom obavijestila da im više ne može po postojećim cijenama isporučivati plin, a nove šifre izračuna omogućavaju apsurdno dizanje cijena.

“Rekli su ako tvrtka to ne može plaćati da nađe novog dobavljača. Pitam ja vas, gdje da se nađe novi dobavljač”, tvrdi Miloloža i dodaje da plinska kriza u Zagrebu nije iznimna situacii, ali da se postavlja pitanje zašto cijene drugdje nisu rasle kao u Zagrebu. Rast cijene plina je geopolitički špekulativan. Postavlja se pitanje zašto cijene u Sloveniji nisu rasle kao u Hrvatskoj. Isto tako, zašto cijene u Varaždinu nisu rasle kao u Zagrebu. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA